MOZAIC

INEDIT – Sudul județului Maramureș, loc de cercetare pentru specii de rechin

Publicat cu

pe

O zonă din nordul județului Sălaj și una din sudul județului Maramureș au fost cercetate de către echipa condusă de Nicolae Trif, paleontolog și muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Cei de la National Geographic, susțin jurnaliștii de la turnulsfatului.ro, au decis să îl susțină financiar pe poate singurul specialist din România în rechini preistorici.

De altfel, până la finele lunii noiembrie cei care ajung prin Sibiu pot vizita expoziția „Rechini și pisici de mare fosile din Eocenul și Oligocenul Bazinului Transilvaniei (România)”, care vine în continuarea cercetărilor începute încă din anul 1850 chiar în acest muzeu.

„De altfel, cu unele pauze, putem spune că muzeul Muzeul de Istorie Naturală a instituit o tradiție în România în cercetarea peștilor fosili, mai cu seamă a rechinilor și pisicilor de mare. Începută de către Johann Ludwig Neugeboren în 1850, urmată de către dr. Rodica Ciobanu între anii 1996-2016, tradiția este continuată și astăzi. Finanțat de National Geographic Society și coordonat de către dr. Nicolae Trif, muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală, proiectul aduce la lumină numeroase informații inedite. O echipă complexă formată din cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Geografie și Geologie, precum și din persoane neafiliate, a desfășurat o campanie intensă de teren în vederea îndeplinirii obiectivelor acestui proiect.

În expoziția vernisată puteți vedea o parte a rezultatelor cercetării, rezultate care vor fi rafinate în perioada următoare prin studii de laborator. Veți putea vedea, alături de diversitatea peștilor fosili descoperiți în Nord-vestul Transilvaniei, și o varietate de nevertebrate, precum scoici, melci, nautili, crabi, foraminifere, corali, arici de mare, mamifere marine și chiar și piese mineralogice colectate din aceleași roci”, potrivit celor de la brukenthalmuseum.ro.

Mai multe pe turnulsfatului.ro

FOTO turnulsfatului.ro

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version