ACTUALITATE

INFLAȚIE – 8,35% inflația în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021

Publicat cu

pe

INS tocmai ce a publicat datele pe inflație aferente lunii ianuarie 2022, prețurile continuând să crească cu 8,35% în termeni anuali și 1,5% față de luna precedentă.
În termeni anuali, alimentele s-au scumpit cu 7,24%, mărfurile nealimentare au adăugat 10% la prețuri în timp ce serviciile au avut prețuri mai mari cu 5,6%.
Pe subcomponente remarcăm creșteri anuale de preț la panificație (+10%), cartofi (+26%), ulei (+26%), combustibili (+24,4%). Gazele au adăugat 60% la prețurile din ianuarie 2022 față de ianuarie 2021, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu aproape 20% în aceeași perioadă.
Inflația va continua să crească și în următoarele luni iar expirarea perioadei de plafonare la gaze și electricitate poate duce inflația până spre 11,5%. De asemenea, o creștere de prețuri în acest an poate veni și din zona agricolă în condițiile în care iarna secetoasă a afectat deja o parte din culturile de vară.
O mențiune importantă, inflația se calculează pe interval de un an, de aceea unele creșteri de preț le resimțim dar nu le vedem încă pe cifrele inflației. De asemenea, există ponderi pentru componentele din calcul, alimente, mărfuri, servicii.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version