Connect with us

NEWS

INFLAȚIE – România, în rândul țărilor UE cu cea mai mare inflație și în luna decembrie

Publicat cu

pe

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna decembrie până la 5,3%, de la 5,2% în noiembrie 2021, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%), Ungaria (7,4%) și România (6,7%), arată datele publicate de Eurostat.

Rata anuală a inflației a crescut în decembrie 2021, față de noiembrie 2021, în 18 de state membre, a scăzut în alte șapte țări și a rămas stabilă în două state, acestea fiind Franța și România, unde rata anuală a inflației a rămas stabilă la 6,7%, scrie Agerpres.

În zona euro, rata anuală a inflației a crescut până la un nivel record de 5% în luna decembrie, de la 4,9% în noiembrie. Comparativ cu un an în urmă, rata inflației în zona euro era de minus 0,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 2,46 puncte procentuale, urmată de prețurile la servicii care au înregistrat o creștere de 1,02 puncte procentuale.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut cu 0,4% de la o lună la alta și cu 2,7% în ritm anual. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări, a crescut cu 2,6% în ritm anual. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că inflația în zona euro se va stabiliza și se va reduce treptat pe parcursul lui 2022. „Potrivit estimărilor noastre din decembrie, în 2022 inflația va fi de 3,2%”, a spus Christine Lagarde.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%. INS a precizat că indicele armonizat al prețurilor de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 100,51%. Rata anuală a inflației în luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 6,7%.

Potrivit ultimului Raport asupra inflației al Băncii Naționale a României, publicat în noiembrie, rata anuală a inflației IPC a fost proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 și este prevăzută să se tempereze până la 5,9% la sfârșitul acestui an.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate