Organizația non-guvernamentală Prietenii Spitalului ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare anunță că și-a atins obiectivul pentru anul 2023, dotarea cu un motor de antrenare pentru instrumente ortopedice a Secției de Ortopedie-Traumatologie, respectiv a Blocului Operator. Până acum s-a reușit achiziționarea a patru asemenea aparate cu atașamentele necesare.
„Această donație, în valoare de 45 000 de dolari, a fost posibilă datorită Eaton Electro Producție, care, în urma unui proiect depus de noi, a dispus această finanțare generoasă. Mulțumim încă o dată doamnei Pamela Mack, directorul general al companiei Eaton pentru suportul acordat. Sperăm că și alte firme maramureșene să ne susțină în efortul nostru de a dota spitalul județean la cele mai înalte standarde, în folosul tuturor celor care ajung să aibă nevoie de serviciile lui.
Impactul donațiilor făcute de Prietenii Spitalului ”Dr. Constantin Opriș” în cei 12 ani de existență se măsoară în mii de pacienți care au beneficiat de aparatele donate anual.
Putem așadar să anunțăm următorul nostru obiectiv, pentru anul 2024. Ne propune să achiziționăm pentru Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică, un electrocauter cu plasmă argon”, transmit reprezentanții organizației non-guvernamentale Prietenii Spitalului ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
” În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris “, în Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se efectuează anual în jur de 4000 de proceduri endoscopice digestive, din care un procent extrem de mare este reprezentat de diagnosticul și mai ales terapia hemoragiilor digestive superioare și inferioare.
Coagularea cu plasma argon (APC ) este o tehnică electrochirurgicală pentru gestionarea sângerării și a devitalizării anomaliilor tisulare. În timpul procedurii, curentul electrochirurgical este transferat în țesut prin intermediul gazului ionizat de argon. Procedura prezintă puține complicații și este sigură: crearea unei hemostaze eficiente și a unei coagulări omogene de suprafață, cu o adâncime limitată de pătrundere.
Aplicabilitatea și indicațiile sunt multiple: hemoragii vasculare mici și superficiale; reducții tumorale; hemoragie tumorală; devitalizarea și coagularea colonului drept; creșterea spre interior/ creșterea excesivă a stentului; proctită de iradiere; sindrom GAVE.” – precizează dr. Cristina Bura, medic primar gastroenterolog.
Susținerea pentru achiziționarea și donarea acestui aparat medical pentru Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se poate face prin donații, sponsorizări și completarea formularului 230.