La aproape doi ani de la începutul conflictului din Ucraina, Vladimir Putin păstrează o încredere fermă în capacitatea Rusiei de a rezista. Într-un interviu acordat lui Tucker Carlson și publicat joi seara, președintele rus afirmă că o înfrângere a țării sale este „imposibilă”.
Putin a declarat: „Au existat îndemnuri de a provoca Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă. În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definiție. Nu se va întâmpla niciodată”.
Cu toate acestea, Putin a subliniat că Rusia nu are niciun interes în a invada Polonia, Letonia sau alte țări membre NATO, catalogând un astfel de scenariu ca „absolut exclus”. În schimb, el a acuzat statele membre NATO că încearcă să intimideze populația cu ceea ce el numește o amenințare imaginară din partea Rusiei.
Când a fost întrebat dacă poate imagina un scenariu în care Rusia ar trimite trupe în Polonia, o țară membră NATO, Putin a răspuns: „Doar într-un singur caz: dacă Polonia ar ataca Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau în altă parte. De ce am face așa ceva? Pur și simplu nu avem niciun interes (…) Nici nu se pune problema”.
În ceea ce privește perspectivele pentru pacea în Ucraina, Putin a declarat: „Dacă vreți cu adevărat să opriți luptele, trebuie să încetați furnizarea de arme”, referindu-se la sprijinul occidental acordat Kievului. „Aceasta va pune capăt în câteva săptămâni. Atât de simplu”.
Putin a afirmat că dorește o soluție negociată pentru Ucraina, dar a sugerat că Kievul nu este lăsat de SUA să negocieze. El a reiterat că Moscova pregătise deja un document pentru semnare în aprilie 2022, la Istanbul, dar că partea ucraineană a renunțat.
Referindu-se la obiectivele ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, Putin a explicat că unul dintre acestea este „denazificarea”. El a spus că acest lucru implică interzicerea mișcărilor neonaziste și eliminarea susținătorilor acestora.
Interesant este faptul că interviul a început cu o întrebare despre motivul pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei, iar Putin a interpretat-o ca pe o insinuare că SUA ar fi putut să atace Rusia, oferindu-i astfel oportunitatea de a discuta pe larg despre istoria relațiilor dintre Rusia și Europa de Est.