Un număr considerabil de intervenții au avut pompierii maramureșeni în ultimele zile, pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată, care au afectat peste 215 hectare de teren și litieră de pădure.
Cea mai dificilă dintre acestea a avut loc vineri seara în localitatea Budești, unde s-au deplasat forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu-Marmației, care din cauza drumului inaccesibil până la pășunea unde se manifesta incendiul, au fost nevoiți să intervină fără autospecialele din dotare. La sosirea pompierilor militari ardeau aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată, frontul de manifestare al incendiului fiind de circa 2 km, cu posibilitate de extindere la fondul forestier. Din fericire, pompierii au fost sprijiniți de pădurari din cadrul Ocolului Silvic Mara dar și de autoritățile și cetățenii comunei, evitând extinderea focului. Cu toate acestea, până la lichidarea definitivă a incendiului, acesta a afectat circa 140 de hectare de vegetație uscată.
Incendii de vegetație uscată s-au înregistrat și la nivelul comunei Giulești, unde au ars aproximativ 50 de hectare de teren, Cernești, Săsar, Recea, Săbișa sau Sîrbi
Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată înregistrat în ultima vreme, pompierii maramureșeni reamintesc faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Totodată și normele privind protecția mediului interzic arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole, prevederi, care nerespectate pot conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor acordate de către APIA.