IMPORTANT

Izvorul Albastru al Izei. Ce nu știi despre el

Publicat cu

pe

Sunt locuri în Maramureș care au fost recunoscute la nivel național, chiar internațional. Avem lacul Iezer din Pietrosul Rodnei, care, vazut de sus, are forma României, dar mai avem și Izvorul Albastru al Izei, un loc aflat la granița dintre Săcel și Moisei.

„Râul Iza izvorăște din subteranul vârfului Măgura, situat în Munții Rodnei. Locul reprezintă o rezervație naturală deosebită „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Denumirea de Izvorul Albastru provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, care iese la suprafață dintr-un izbuc considerat izvorul Izei. Această arie protejată face parte din Parcul Național Munții Rodnei și se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, cuprinzând peșteri, stâncării și canioane.

După ce străbate zona montană înaltă, Iza are o scurgere domoală, formând o luncă tot mai extinsă până se varsă în Tisa, imediat în aval de Sighetu Marmației. Afluenții săi mai importanți sunt cei din stânga: Mara unită cu Cosăul, Boicu, Botiza și Slătioara. Principalul afluent de dreapta este pârâul Rona. Suprafața bazinului hidrografic al Izei însumează 1293 km², pe o lungime de 80 km. Dacă doriți să faceți o drumeție, vă oferim un pont de la cunoscătorii locului. Deși se află pe teritoriul administrativ al comunei Săcel, cel mai accesibil traseu pornește din localitatea Moisei, străbătând o zonă cu văi și coline de o frumusețe rară”, ne spune Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version