ACTUALITATE

”Junk food”-ul, interzis la vânzare în apropierea școlilor

Publicat cu

pe

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor. Potrivit acestuia, „unităţile de învăţământ trebuie să aibă în structură cabinet medical propriu, care să respecte structura funcţională prevăzută de legislaţie, dotat conform normelor legale, în care asistenţa medicală a copiilor şi tinerilor se asigură conform normării personalului medico-sanitar din cabinetele medicale din creșe, grădiniţe, unităţi şcolare şi universitare prevăzută de legislaţia în vigoare”.

„Acolo unde nu există cabinete medicale şi stomatologice în creșe, grădiniţe şi şcoli, până în anul 2030, asistenţa medicală a copiilor şi tinerilor se realizează prin medicii de familie/medicină generală şi medicii stomatologi din localităţile respective sau din localităţile apropiate şi asistenţii medicali ai acestora, prin încheierea de contracte de prestări de servicii prin UAT-uri, cu atribuții conform Ordinului comun al ministrului sănătății și ministrului educației nr. 2.508/4.493/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos”, se arată în proiectul de ordin amintit.

Apoi, „personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate. Personalul care a asigurat instruirea personalului didactic va întocmi un proces verbal care să ateste instruirea și care va fi contrasemnat și de personalul didactic instruit”.

„Pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori, a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare.”

Spațiile pentru antepreșcolari și preșcolari vor fi amplasate la parter și etajul 1, spațiile pentru învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional vor fi amplasate la parter și etajele superioare”, se precizează în documentul citat.

Mai vorbim de o altă noutate și anume „numărul maxim de copii admişi la o grupă în unităţile de antepreşcolari, preşcolari sau într-o clasă pentru elevi se stabileşte în funcţie de normele specifice de cubaj şi de particularităţile tipului de unitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel pentru creșă – grupa mică în medie 7 copii (cel puțin 5 și cel mult 9 copii), grupa mijlocie în medie 12 copii (cel puțin 8 și cel mult 15), grupa mare în medie 12 copii (cel puțin 8 și cel mult 20). Pentru preșcolari maxim 15/20 de preşcolari/în funcție de grupă în grădiniţe, 25 de elevi/clasă în ciclul primar şi 30 de elevi/clasă în ciclul gimnazial, învăţământ liceal şi profesional.”

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version