IMPORTANT
JUSTIȚIE – În România sunt milioane de consumatori de droguri
Publicat cu
o săptămână in urmape
De
ionel.24news
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că în România sunt „milioane de consumatori de droguri”, cifră care rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare pentru consumul acestor substanţe, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.
„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, la Digi 24.
Ea a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adăugat că este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.
„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul. Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru. (…) În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (…) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a afirmat Gorghiu.
Conform acesteia, ar trebui pus un accent mai mare pe prevenţia şi tratarea consumatorilor de droguri, printr-o creştere a capacităţii instituţiilor care au în gestiune aceste probleme, iar în privinţa combaterii traficului de droguri trebuie mărit numărul de procurori din structura specializată a DIICOT.
De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care dintre traficanţii de droguri aflaţi în penitenciare în prezent în jur de 65% sunt recidivişti.
„Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanţilor de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaşte, supraveghea şi identifica operativ aceste persoane, care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri şi care ar fi o soluţie bună pentru a preveni potenţiale recidive”, a spus Alina Gorghiu.
Conform ministrului, în penitenciare sunt 1.100 de persoane care execută pedepse pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri, iar dintre acestea 709 sunt recidivişti cu antecedente penale pe infracţiuni din aceeaşi categorie.
În opinia ministrului Justiţiei s-a dat un semnal foarte clar de către preşedintele Klaus Iohannis prin includerea subiectului traficului de droguri pe agenda următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că este vorba de o problemă de securitate naţională, iar fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu trebuie să o trateze ca atare şi să vină cu propuneri şi măsuri pentru combaterea flagelului.
Alina Gorghiu a fost întrebată dacă este de acord cu declaraţia premierului Marcel Ciolacu despre faptul că în România prosperă clanurile mafiote. Ea a răspuns că afirmaţia prim-ministrului se bazează pe informaţii reale pe care şeful Guvernului le deţine şi că sunt multe reţele de criminalitate organizată care încă nu au fost destructurate. „Eu vă pot spune însă de alte reţele, care, cu acţiunea constantă a DIICOT, a colegilor procurori, au fost trimise în puşcărie. Vă dau exemplu – cea mai mare captură din ultima săptămână a fost de 30 kg de droguri de mare risc, de tip Cristal, cele consumate şi de Vlad Pascu. A mai fost o captură de trei milioane de euro în vamă, la Dolj, la Bechet, de substanţe psihoactive”, a evidenţiat Alina Gorghiu.
Ea a subliniat că fenomenul combaterii traficului de droguri este unul foarte dinamic, având în vedere că în fiecare săptămână apar noi substanţe psihoactive, iar 98% dintre acestea nu se pot detecta nici prin analizele de sânge.
Similar
LUPTA CU DROGURILE – Măsuri pentru protejarea elevilor din Sighetu Marmației
POLIȚIA DE FRONTIERĂ – Trei tineri maramureșeni prinși cu droguri în mașină
SIGHET – Depistat în trafic, la volanul unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și cu substanțe înterzise ascunse sub îmbrăcăminte
TRIBUNALUL MARAMUREȘ – Condamnări pentru trafic de droguri de risc și mare risc
ACCIDENT PE DN 1C – Șoferul vinovat este din Tăuții Măgherăuș și este suspectat că a condus drogat
MARAMUREȘ – Proiect de conștientizare a adolescenților asupra riscurilor determinate de consumul de droguri



TEATRU – Actorii păpușari din Baia Mare, premiați la un festival internațional

PRIMA BICICLETĂ ELECTRICĂ FĂRĂ BATERIE – Nu mai aștepți să se încarce și are o durată de viață mai mare

ASOCIȚIA COMUNELOR MARAMUREȘ – Problemele din mediul rural, în atenția autorităților

ACȚIUNE DE SLAVARE (HANDALUL ILBEI) – Un bărbat aflat la culesc de ciuperci a suferit o fractură deschisă

COVID19 – Se întoarce pandemia? Numărul cazurilor noi de Covid a crescut

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor

A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul

OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”

1 MAI – Ziua internațională a muncii

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)




Actualitate
- SANATATE1 an in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- STIREA ZILEI1 an in urma
VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor
- SPORT1 an in urma
A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul
- ACTUALITATE1 an in urma
OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”
- ACTUALITATE1 an in urma
1 MAI – Ziua internațională a muncii
- SPORT1 an in urma
ALEXANDRU KOLLER – „Sper ca această promovare să fie un prim pas în drumul spre prima divizie, acolo este locul fotbalului băimărean”
- SPORT1 an in urma
LA FINAL DE CONTRACT – C. Danciu (antrenor CS Minaur): „Eu mi-am realizat obiectivul, aș vrea să continui”
- ACTUALITATE1 an in urma
CINEMATOGRAFIE – Festivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie