ACTUALITATE

LA 80 DE ANI – Dr. Carol Kacso, omagiat la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Publicat cu

pe

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a găzduit evenimentul ”Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic. Conferință în onoarea lui Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani”.

Evenimentul a fost moderat de dr. Viorel Rusu, managerul instituției, care a realizat și Laudatio, prilej pentru a trece în revistă principalele repere din bogata biografie intelectuală a sărbătoritului, domnul dr. Carol Kacsó, începând cu angajarea în anul 1965 ca muzeograf la Baia Mare (la Muzeul Regional, devenit în 1968 Muzeul Județean Maramureș). A devenit apoi muzeograf principal, din 1991 a fost şeful Secţiei Arheologie, din 1993 director adjunct, iar din 2002 director general adjunct al Muzeului. În anul 1981 a susţinut, la Institutul de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca, teza de doctorat intitulată “Necropola tumulară de la Lăpuş”, fiind ulterior bursier sau invitat al multor universităţi, institute de cercetare şi muzee din străinătate (Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Franţa, Italia) unde a conferențiat despre rezultatele cercetărilor arheologice pe care le-a efectuat.

Din multitudinea de obiective cercetate se detașează siturile de la Oarța de Sus-Ghile Botii și necropola de la Lăpuș, care au devenit situri emblematice pentru Epoca bronzului din Europa, iar fenomenele culturale dezvoltate în jurul lor au ajuns să fie investigate ca parte a moștenirii transmise peste milenii de Vechea Europă.
A fost amintită și dimensiunea publicistică de excepție a celui omagiat, concluzionându-se că domnul dr. Carol Kacsó a potențat instituția la care a lucrat (Muzeul: Regional/Județean/Județean de Istorie și Arheologie), municipiul Baia Mare și județul Marmureș, fiind un promotor remarcabil al patrimoniului cultural pe care l-a descoperit, l-a cercetat, l-a restaurat și l-a pus în valoare prin intermediul expozițiilor, al studiilor și volumelor publicate. A făcut toate acestea la un nivel excepțional, fiind un model și un reper al profesionalismului în știință și cultură.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Maramureș, un discurs emoționant a rostit și doamna profesor dr. Carola Metzner-Nebelsick de la Institutul de Arheologie al Universității „Ludwig-Maximilians” din München (Germania), care a remarcat dimensiunea personalității sărbătoritului, dar și excelenta colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în proiectul de cercetare al sitului arheologic de la Lăpuș.

Intervenții de suflet au mai avut doamna Pop Lucica, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și domnul dr. Valerii Kavruk, managerul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Vizibil emoționat, omagiatul zilei, domnul dr. Carol Kacsó a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți și celor care au făcut posibil evenimentul, Muzeului Județean de Istorie și Arheologie și managerului acestuia.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version