Țările Uniunii Europene trebuie să restaureze natura degradată pe o cincime din teritoriul lor terestru și maritim până în 2030. Legea a fost aprobată de Consiliul de Miniștri ai Mediului, după un vot strâns, în ciuda unei puternice opoziții din partea unor guverne și a fermierilor. Votul decisiv a fost cel al ministrului din Austria, care, sfidându-l pe cancelarul Karl Nehammer, a votat „Pentru”.
Legea privind refacerea naturii, considerată una dintre cele mai importante politici de mediu ale Uniunii Europene, a fost susținută de miniștrii de resort în cadrul unei reuniuni la Luxemburg.
Votul din Consiliul de Miniștri a fost la limită, iar legea a trecut doar datorită votului favorabil al ministresei Mediului din Austria, în ciuda opoziției cancelarului Karl Nehammer.
Leonore Gewessler, ministra Mediului din Austria, a declarat: „Astăzi este o zi decisivă pentru Europa. Este o zi decisivă pentru natură și planeta noastră în Europa. Austria va susține legea la votul de astăzi din Consiliu.” Ea a subliniat că peste 80% din habitatele naturale din Europa sunt într-o stare de sănătate precară, iar noua lege urmărește inversarea acestui declin prin restaurarea naturii pe cel puțin 20% din teritoriul statelor membre ale Uniunii.
Fermierii, obligați să reducă suprafețele cultivabile, au protestat vehement împotriva noii reglementări.
Eamon Ryan, ministrul Mediului din Irlanda, a afirmat: „Nu există securitate alimentară într-o lume în care natura este distrusă. Compromisul la care s-a ajuns a ținut cont de preocupările justificate ale fermierilor. Este o oportunitate reală de a răspunde revendicărilor fermierilor, în special ale celor mai marginalizați, care au nevoie de un venit corect pentru protejarea naturii.”
Statele Uniunii Europene plănuiau să aprobe această politică de mediu în martie, dar votul a fost amânat după ce Ungaria și-a retras în mod neașteptat sprijinul, afectând astfel majoritatea necesară de 65%.