Fierberea, aburirea, prăjirea în tigaie sunt moduri diferite de a face ca mlădițele verzi fragede să iasă cu aromă. Potrivit site-ului jessicagavin.com, leguma fibroasă se gătește în câteva minute, pentru a obține garnitură sănătoasă.
Sparanghel fiert
Adăugați apă sărată într-o oală mare. Adăugați sparanghelul în apa clocotită. Gătiți până devine verde crud si fraged, între 1 minut și până la 3 minute. Aruncați-l într-o baie de apă cu gheață pentru a opri procesul de gătit dacă nu îl mâncați imediat.
Sparanghelul făcut la aburi
Poți să folosești un aparat de preparat la aburi, o sită pentru gătit la aburi sau să pui doar puțină apă într-o cratiță și să acoperi sparanghelul ca să se facă la aburi. Se gătește la foc mare, până când devine verde crud, timp de 2 pana la 4 minute. Aruncați-l într-o baie de apă cu gheață pentru a opri procesul de gătit dacă nu mâncați imediat.
Sparanghel prăjit
Se încinge o tigaie la 200 grade Celsius și se adaugă ulei de măsline, sparanghelul, sare și piper. Se lasă pentru aproximativ 10 minute, agitând tigaia după 5 minute. Este gata atunci când vârfurile sparanghelului sunt rumenite.
Sparanghel sotat
Sparanghelul se taie în bucăți mici de aproximativ 2 cm. Bucățelele se pun la foc mare într-o tigaie sau într-un wok în care se pune ulei sau unt. Se sotează până se rumenesc ușor și se înmoaie, timp de 3-5 minute. Se condimentează cu sare și piper.
Sparanghel la cuptor
Setați cuptorul la funcția pentru grătar. Turnați pe sparanghel ulei, sare și piper și puneți-l într-o tavă. Gătiți sparanghelul la 6 cm distanță de elementul de încălzire superior din cuptor. Se lasă până când sparanghelul este ușor rumenit și fraged, timp de 8 până la 10 minute.
Sparanghel crud
Sparanghelul se poate consuma și crud în diverse combinații de salate, peste care se presară semințe de rodie, ulei de măsline, parmezan și rucola sau cu brânză feta și ridichi.
Sparanghel blanșat
Sparanghelul blanșat este crocant și fraged și perfect pentru adăugarea la salate sau pentru marinare pentru un aperitiv delicios. Pentru a blanșa sparanghelul, umpleți o oală mare cu apă și, de asemenea, umpleți un castron mare cu apă rece și câteva cuburi de gheață. Puneți oala la foc mare. Când fierbe se adaugă sparanghelul. Cât timp este necesar pentru a blanșa sparanghelul? Gătiți 2-3 minute, până când sparanghelul este doar fraged. Folosind clești, transferați imediat sparanghelul în vasul cu apă. Apa rece va ajuta la oprirea sparanghelului de la gătit. Scoateți din apă și serviți-vă sparanghelul blanșat, oricum doriți! Puteți să-l marinați sau să-i dați o sotare ușoară în unt sau ulei de măsline – un strop de sare.
Sursa playtech.ro