Specialiștii Asociației Go Green Resources consideră că abandonarea minelor care puteau fi introduse într-un circuit turistic a reprezentat un atentat la patrimoniul cultural și întinarea memoriei străbunilor.
Ei dau ca exemplu mina Herja, despre care spun că trebuia păstrată pentru turism și cercetare.
”Abandonarea minelor care puteau fi introduse într-un circuit turistic a reprezentat un atentat la patrimoniul cultural și întinarea memoriei străbunilor. Baia Mare înseamnă „mina cea mare” și s-a construit pe seama resurselor de aur, argint, cupru, plumb și zinc, însă să nu-i mai pomenești istoria sau să nu păstrezi măcar un eșantion din rețeaua minieră, este o blasfemie. Mina Herja trebuia cel puțin păstrată pentru turism și cercetare, așa cum s-a întâmplat în toată lumea civilizată.
Dintre toate perimetrele miniere din Maramureș, trebuia amenajată cel puțin o mină pentru a vedea cei interesați ce a însemnat istoria locului și de unde au fost scoase metalele și florile de mină. Din nou dăm vina pe un sistem care ne spune că nu s-a putut, că totul a aparținut altcuiva. Interesant că în alte părți s-a reușit, iar minele vechi sunt o atracție pentru turiști și cercetători și o mândrie pentru localnici.
Mina Herja a deținut terenuri și construcții de suprafață care trebuiau transformate într-o arhitectură specifică și organizate intrări în subteran, unde se vedea mirajul acelei lumi „fără cer” în care era viața de miner. Proiectul închiderii minei Herja prevedea preluarea apelor de mină în stația de epurare prin blocarea tunelului Herja – Flotația Centrală, însă realitatea este alta: apele se scurg în perimetrul Flotația Centrală și pe urmă direct în Săsar, fără a fi tratate”, spun cei de la Go Green Resources.