SANATATE

MARAMUREȘ: Când problemele de sănătate se tratează în străinătate

Publicat cu

pe

Se știe că asigurații aflați în evidența Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș pot beneficia de tratamente medicale în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în anumite condiții. În cazul în care asigurații se deplasează în statele menționate mai sus și intervin situații de urgență medicală, aceștia pot beneficia de servicii care devin necesare în perioada șederii temporare, în baza cardului european de asigurări de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire.

„Cardul european de asigurări de sănătate și certificatul provizoriu de înlocuire al acestuia nu acoperă situația în care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.b Persoanele asigurate aflate in evidenta CAS Maramures care se deplasează într-un alt stat membru UE pentru a beneficia de asistenţă medicală transfrontalieră suportă contravaloarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale primite în conformitate cu legislaţia statului membru în care se acordă asistenţa medicală.

Contravaloarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale este rambursată de către CAS Maramures dacă serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se regăsesc printre prestaţiile la care are dreptul persoana asigurată conform legislaţiei asigurărilor sociale de sănătate şi sunt decontate din fond, dacă serviciile sunt acordate ca urmare a unei evaluări medicale efectuate de către un cadru medical care furnizează servicii medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, finalizată prin emiterea unui bilet de trimitere / internare, cu excepţia cazurilor care permit internarea fără bilet de internare prevăzute în Contractul-cadru, respectiv până la nivelul preţurilor/tarifelor care ar fi fost suportate de România prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Asistenţa medicală transfrontalieră este accesata de catre asiguratii aflati in evidenta CAS Maramures in cazul unor interventii chirurgicale, a serviciilor medicale clinice si paraclinice, a consultatiilor in ambulatoriu si pentru achizitia unor medicamente. Asiguratii pot beneficia de tratament medical planificat in statele membre UE / SEE / Elvetia / UK in conditiile prevazute de Regulamentul CE nr. 883/2204 al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, si a Ordinului Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 592 / 2008, modificat si completat”, precizează oficialii CAS Maramureș.

În acest sens, instituția amintită eliberează documentul portabil S2 dacă serviciile medicale care urmează a fi acordate se regăsesc printre cele cuprinse în pachetul de bază de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România: „Însă aceste servicii nu pot fi efectuate într-un interval de timp util în niciuna dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii. În concluzie, persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale de urgenta si tratament planificat in statele UE/SEE/Elvetia si UK, iar asistenta medicala transfrontaliera este acordata in conditiile mai sus mentionate doar in statele membre UE”.

„Numarul persoanelor care beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera si tratament planificat nu este in crestere. Nu se constatata o crestere fata de anul trecut a sumelor decontate pentru asistenta medicala transfrontaliera si tratament planificat. Pentru tratament planificat in baza documentului portabil S2 cei mai multi pacienti se adreseaza clinicilor din Germania, iar pentru asistenta transfrontaliera celor din Ungaria si Austria.

În ceea ce priveste asistenta transfrontaliera, copiii reprezinta aproximativ 20% din cazuri, iar in ceea ce priveste tratamentul planificat aproximativ 90%. In anul 2023 dintr-un total de 9 documente portabile S2, 8 au fost eliberate pentru copii. Cel mai tanar pacient pentru care s-a eliberat documentul portabil S2 a fost un nou-nascut. In cazul copiilor predomina interventiile chirurgicale foarte complicate”, concluzionează CAS Maramureș.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version