Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa au început verificările barajelor încadrate în categoriile de importanță C și D din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Aceștia verifică stadiul reglementării privind siguranța în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, existența actelor de reglementare și respectarea acestora, precum și starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice.
În spațiul hidrografic Someș-Tisa sunt 102 baraje din categoriile de importanță C și D, adică baraje de capacitate mică, de importanţă normală şi redusă. Dintre acestea, 11 se află în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa, restul având alți deținători. Pe județe, situația se prezintă astfel:
– Cluj – 28 de baraje;
– BistrițaNăsăud – 14 baraje;
– Sălaj – 19 baraje;
– SatuMare – 24 de baraje;
– Maramureș – 17 baraje.
„Acțiunea se va finaliza cu un raport de sinteză care va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în condiții de siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, informează reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa.
Acțiunea de verificare, realizată ca urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se desfășoară la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și este coordonată de Administrația Națională “Apele Române”.