Fără categorie

Memorialul de la Sighet, la momentul jubileului si al adevarului

Publicat cu

pe

Jubileul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, care implineste 20 de ani de existenta, a fost marcat printr-un concert festiv.

Recviemul de Mozart, in interpretarea Orchestrei si Corului Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta lui Horia Andreescu si Iosif Ion Prunner, a fost prezentat invitatilor din Ateneul Roman. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Academia Civica.

In deschiderea concertului, a avut loc vernisajul, in holul Ateneului, a expozitiei “Memoria ca forma de justitie” care a fost prezentata anterior la Parlamentul European din Bruxelles. Totodata a fost lansata “Cartea Mortilor”, un dictionar al celor decedati in anchete, inchisori, colonii de munca si deportari in perioada 1945-1989.

Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet si presedinte al Fundatiei Academia Civica, a spus ca “adevarata semnificatie a acestui memento nu este nici succesul unui proiect (e vorba, de altfel, mai mult de un miracol decat de un succes pentru ca, de fapt, in conditiile ultimelor doua decenii, firesc ar fi fost sa nu reusim), nici chiar faptul ca este primul de acest fel din lume. Adevarata semnificatie este mult mai profunda si nu ne priveste doar pe noi, ci pe toata lumea”.

Aceasta a precizat ca momentul sarbatorit este cel “din care istoria secolului trecut, si chiar a celui prezent, a inceput sa fie inteleasa si din perspectiva victimelor comunismului”.

In 1997, Memorialul de la Sighet, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Franta, a fost nominalizat printre primele trei locuri ale memoriei europene.

ZiarMM.ro

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version