Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că nu este corect să se afirme că prosumatorii din România produc mai multă energie electrică decât centrala nucleară de la Cernavodă.
Deși puterea instalată a prosumatorilor este mare, producția efectivă de energie reprezintă doar a treia sau a patra parte din aceasta. Burduja a explicat că, deși puterea instalată a prosumatorilor depășește pe cea a celor două reactoare de la Cernavodă, acest lucru nu se traduce în producție efectivă. Prosumatorii ar putea produce mai mult decât centrala nucleară doar dacă ar fi soare 24 de ore pe zi, în fiecare zi.
El a subliniat diferența dintre producția intermitentă și cea constantă, menționând că centrala de la Cernavodă produce energie constant, cu excepția perioadelor de mentenanță sau avarii, în timp ce energia solară și eoliană este intermitentă și depinde de condițiile meteorologice. Burduja a mai spus că, deși prosumatorii din România au o putere instalată de 1.800 de megawați, producția reală de energie este echivalentă cu doar o treime sau un sfert din această putere.
Ministrul a adăugat că intenționează să discute cu ANRE și să propună modificări legislative pentru a penaliza furnizorii de energie care nu plătesc prosumatorilor pentru energia furnizată în rețea.