ADMINISTRATIE

Monopolul lui Vărzaru de la Vișeu de Sus

Publicat cu

pe

Când spui Vișeu de Sus, de 12 ani spui Coman Vasile Vărzaru și spui MONOPOL. Se discută la nivel de județ că Vișeul de Sus este un oraș acaparat. Influența primarului este pe toate planurile, reușind să controleze banii publici, lucrările orașului, pădurea primăriei, industria exploatării și prelucrării lemnului și, bineînțeles, turismul.

Prin funcția pe care o deține, primarul distribuie banii publici în asa fel încât firma lui de construcții să poată beneficia de cele mai mari sume. Proiectele sunt alese în funcție de câți bani pot aduce în buzunarul propriu. Licitațiile pentru contractele cu cele mai mari valori sunt caștigate mereu de firma primarului CONREP SA. În rândul locuitorilor din oraș este cunoscut și acceptat faptul că primarul deține firma care face cele mai multe lucrări din oraș. Ce nu știu oamenii, însă, este faptul că așa ceva este interzis prin lege. Nu puține sunt cazurile asemănătoare în care aleșii locali au fost arestați pentru astfel de practici și pentru sume mult mai mici. La Vișeu deja a ajuns normalitate, de 12 ani se întâmplă asta, de 12 ani bugetul local este subordonat dorințelor primarului Coman. Astfel, primarul deține monopolul pe partea de bani publici, lucrări publice și sectorul construcțiilor din oraș.

Tot prin funcția pe care o deține, primarul a reușit în anul 2021 să treacă pădurea primăriei în suprafață de peste 2900 de hectare în subordinea Composesoratului Vișeu. În felul acesta, Romsilva nu îi mai controlează tăierile primarului. Composesoratul este un ocol silvic privat, primarul controlează licitațiile și care sunt firmele care le câștigă. În acest fel, se asigură că sunt câștigători prieteni de ai lui care exploatează lemnul și ulterior îl vând firmei primarului RG Holz Commpany SRL la prețuri foarte mici, ei luându-și banii pe costurile de exploatare. Acestă din urmă firmă vinde lemnul mai departe la prețuri mult mai mari sau îl păstrează ca materie primă pentru partea de prelucrare e lemnului, alt domeniu de activitate al firmei sale. Prin acest mod, primarul Coman Vasile, deține monopolul și pe partea de păduri, exploatare forestieră, prelucrare lemnului. Cu alte cuvinte, toată industria din orașul Vișeu de Sus. Prin urmare, deține monopol și pe partea de locuri de muncă deținând firmele cu cei mai mulți angajați. Fiind singurul angajator mare, își permite să mențină salariile foarte mici, să fenteze plata taxelor și nu respecte drepturile pe care fiecare angajat le are prin lege.

Nu în ultimul rând, primarul Vasile Coman a avut grijă să pună mâna și pe motorul turismului din oraș. Deși a fost un proiect început de un evreu, reprezentant al unei Fundații Elvețiene, în urmă cu mulți ani în urmă și ulterior transformată în emblema Maramureșului de un cetațean de origine germană căsătorit în Vișeu de Sus. A avut grijă în anul 2009 să scoată din afacerea cu Mocănița cetațeanul elvețian, iar prin exact aceeași tactică l-a scos și pe cetațeanul german în anul 2019. Ambii au plecat din orașul în care și-au construit afaceri, în care și-au întemeiat familii și unde au pus suflet. Din anul 2020 primarul Coman Vasile deține Mocănița în întregime și este administrată de cei doi fii ai săi. Este o atracție turistică superbă și care aduce mândrie Vișeului de Sus, insă primarul are grijă ca aceasta să rămână unicul și singurul obiectiv turistic din oraș. Astfel, turiștii care ajung în Vișeu nu au altceva de făcut decât să plătească biletul deloc ieftin pentru un drum cu Mocanița.

Acestea sunt doar câteva aspecte ale activității primarului Coman Vasile și a felului în care acesta alege să STĂPÂNEASCĂ un întreg oraș și toată suflarea din el. Acum, Coman Vasile Vărzar candidează pentru al patrulea mandat de primar în care numai Dumnezeu știe ce mai vrea să acapareze.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version