Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Multă sare în ciorba de legume servită în restaurante

Publicat cu

pe

Ingredientele și valorile nutriționale privind ciorba de legume ce se comercializează în restaurante au făcut obiectul unui studiu făcut de cei de la InfoCons Protecția Consumatorilor iar concluziile ar trebui să ne dea de gândit. Primul lucru care trebuie reținut este că gramajul pe porţie de ciorbă de legume variază între 100 şi 400 de grame.

Apoi, studiul a arătat că valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 17 kcal și 140 kcal, media fiind de 65.5 kcal. Cantitatea de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de legume variază între 0.04 grame – 7.76 grame, în timp ce cantitatea de zahăr variază între 0.66 grame – 3.47 grame.

„Atenție ! La o porție de 400 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 31.04 grame și până la 13.88 grame de zahăr. Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 9 , însă media numericului aditivilor alimentari ( E-uri ) este de 2. Aditivi frecvent întâlniți sunt iodura de potasiu (E917) și ferocianura de potasiu (E536) – prezente în sarea iodată , monoglutamat de sodiu (E621) , inozinat disodic (E631) , guanilat disodic (E627) și acid glutamic (E620) , regăsite pe etichete sub denumirea de „extract de drojdie”. Mai spunem doar că Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult”, subliniază InfoCons.

Dragoș HOJDA

 

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo