Connect with us

GASTRONOMIE

Mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă

Publicat cu

pe

Mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă de friptură festivă, foarte fragedă, gustoasă și aspectuoasă.

Un mușchiuleț de porc este cea mai slabă carne din porc, foarte fină și care are nevoie de atenție să iasă gustos și fraged. Află-i secretele în rețeta de mai jos!

Un mușchiuleț de porc este o materie primă prețioasă, pe care suntem norocoși să o putem achiziționa la un preț modic. Practic, este cea mai slabă bucată din carcasa de porc, toate fibrele sunt orientate în aceeași direcție și are o formă regulată. Toate aceste calități fac din mușchiulețul de porc candidatul perfect pentru cele mai gustoase, aspectuoase și fragede preparate. În plus, se mai și prepară foarte rapid!

Există două abordări clare, atunci când gătim un mușchiuleț de porc. Prima, pe care este construită și rețeta de mai jos, presupune sigilarea rapidă a cărnii în tigaie și apoi finalizarea preparării la cuptor. E cea mai simplă abordare și în același timp, aș zice eu, cea mai gustoasă. Această manieră de gătire ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de suculența și gustul cărnii cel mai mult. A doua abordare este cea în care mușchiulețul este protejat, atât pe dinafară cât și pe dinăuntru, de un aport de grăsime. Asta să nu se usuce în timpul gătirii. De obicei, este umplut cu pastă de cârnați și învelit în bacon sau prapure (peritoneu). În acest caz, mușchiulețul poate fi gătit la o temperatură mai mică, vreme mai îndelungată.

Ce este, de fapt, mușchiulețul de porc? Mușchiuleț de porc este denumirea comercială a mușchilor grupați de-o parte și de alta a coloanei (o pereche), organizați într-o bucată longitudinală. Bucata are o formă apropiată de a unui pește, de unde și denumirea de ”peștișori”. Piesa în sine conține marele psoas, micul psoas și mușchiul iliac. Este o carne fină, care nu necesită marinare. Cea mai frecventă greșeală – din păcate, regretabil de frecventă – este să se considere că mușchiulețul este pur și simplu o bucată oarecare din sistemul muscular al animalului. Categoric, niciodată NU se poate aborda o bucată de pulpă sau spată de porc la fel cu un mușchiuleț. Iar din pulpă NU se poate face mușchiuleț, chiar dacă pulpa este o bucată mare de mușchi. La fel, cotletul nu este nici el mușchiuleț. Fiecare piesă se gătește, în mod corect, diferit. Din pulpă de porc facem o friptură delicioasă, gătită la cuptor la foc mic (aici rețeta). La fel, cotletul de porc are propriile reguli de gătire.

Reguli pentru gătirea unui mușchiuleț de porc, cu sau fără crustă Îndepărtăm membranele argintii de la suprafața cărnii.

Acestea vor face al nostru mușchiuleț să se strângă în timpul gătirii, deformându-se. Pentru un mușchiuleț fraged, pașii de urmat sunt: asezonarea, sigilarea la tigaie și gătirea la cuptor. Temperatura de gătire este 190°C neventilat, respectiv 180°C cu ventilație.

Timpul de gătire la cuptor – după sigilarea la tigaieal unui mușchiuleț de porc depinde de gramaj. Pentru gramajul de 700-800 de grame, un mușchiuleț are nevoie de 20 de minute de gătire la cuptor. Bucățile mai mici, de 500-600 de grame, vor fi gata în 17 minute iar porțiile individuale (175-200 de grame) vor fi gata în 13 minute.

Temperatura internă a cărnii pentru un mușchiuleț de porc, în funcție de preferințele de gătire: pentru mine, mușchiulețul e gata atunci când are temperatura internă, măsurată cu un termometru cu citire instantanee, atinge 62°C. Cei care îl doresc mai gătit îl pot ține până ajunge la 70°C. Mai mult de atât nu recomand nici în ruptul capului. Cu cât se gătește mai mult, cu atât al nostru mușchiuleț de porc deveni mai tare și mai ațos.

E o carne foarte slabă, nu are pic de grăsime care să-l mențînă suculent, deci un mare NU pentru mușchiulețul gătit în exces. Interiorul acestui mușchiuleț de porc trebuie să fie rozaliu, atunci este cu adevărat fraged, gustos și suculent.â Înainte de servire, un mușchiuleț de porc, la fel orice altă carne, are nevoie de un timp de odihnă, după prepararea termică.

Ingrediente mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri

  • 1 bucată mușchiuleț de porc de 570-600 de grame
  • sare grunjoasă
  • piper
  • puțin cimbru uscat (sau alte ierburi aromatice sau condimente după gust)
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de muștar dijon
  • 70 de grame de pesmet
  • 30 de grame de fistic
  • 1 legătură mare de pătrunjel (doar frunzele)

Pentru sos și garnituri

  • piure de cartofi: 400 de grame de cartofi pentru piure, 30 de grame de unt, sare, nucșoară (opțional)
  • morcovi baby glasați: câte 3 morcoviori/porție, 1 linguriță de miere de albine, sare, piper, 10 de grame de unt
  • fasole verde sote: 150 de grame de fasole verde gata blanșată, 1 lingură de ulei, 1 cățel de usturoi, sare, piper, 10 grame de unt
  • pentru sos: 150 ml. vin roșu sec, 250 ml. supă concentrată de pui, 1 ceapă șalotă, 1 cățel de usturoi, sare, piper, 1 linguriță de miere, 20 de grame de unt rece

Sper sincer să vă placă rețeta și să o încercați atunci când aveți o ocazie festivă sau pur și simplu doriți să vă delectați cu ceva bun. Să vă fie de folos!

Sursa: lauralaurentiu ro

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate