ACTUALITATE

Muzeul Colectivizării din România se extinde. Despre ce este vorba

Published

on

Muzeul Colectivizării din România, primul muzeu dedicat perioadei colectivizării forțate din anii regimului comunist, se extinde și în curând va deschide Corpul B al complexului muzeal, realizat printr-o finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

„Prin acest nou corp, muzeul își extinde demersul educativ și istoric, oferind o mai bună înțelegere asupra colectivizării forțate – un fenomen care a afectat sute de mii de familii din zona rurală a României. Proiectul muzeal, lansat în anul 2020 la inițiativa lui Iulian Bulai, urmărește să ofere o perspectivă autentică a impactului colectivizării asupra vieții țăranilor români, abordând astfel o temă unică în peisajul cultural și social românesc.

Situat în comuna Tămășeni, județul Neamț, muzeul include deja cinci camere tematice dedicate vieții rurale din perioada colectivizării (Corpul A) – „Casa”, „Pământ”, „Cote”, „Pâine” și „Furie”, fiecare reflectând aspecte sociale și economice din perioada colectivizării. Vizitatorii pot explora contextul social și politic al perioadei, dar și impactul asupra structurii comunităților, care și-au văzut resursele și pământurile confiscate de stat, iar unele case și clădiri transformate de autoritățile comuniste în spații administrate.

În Corpul B al muzeului, noul design expozițional va include trei spații tematice intitulate „Miliția”, „Agitatorii” și „Destinul”. Aceste camere vor fi amenajate pentru a evidenția momentele de represalii și control social din timpul colectivizării, oferind vizitatorilor o perspectivă detaliată asupra aparatului represiv din comunism și a modului în care acesta a modelat viețile comunităților rurale. Camera „Miliția” va reconstitui atmosfera autoritară a unui post de miliție, într-un spațiu în care de fapt a funcționat această instituție în trecut. „Agitatorii” va aduce în prim-plan rolul propagandei și al figurilor care au susținut activ campania de colectivizare, în timp ce „Destinul” va reflecta efectele colectivizării asupra vieților individuale și asupra structurilor de familie”, anunță reprezentanții Muzeului amintit.

Muzeul Colectivizării poate fi vizitat în fiecare weekend, între orele 12:00 și 16:00, cu programare prealabilă, oferind publicului o incursiune profundă în trecutul rural românesc și în povestea colectivizării din anii 1949-1962.

Dragoș HOJDA

Click to comment

Actualitate

Exit mobile version