Connect with us

ACTUALITATE

NATO – Franța e gata să trimită trupe în România în cadrul misiunilor NATO

Publicat cu

pe

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că Franța va trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței. Este un anunț major în plină criză de securitate pe flancul estic al NATO.

”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni  de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.

Anunțul președintelui francez, făcut într-un discurs-fluviu în fața militarilor din Haguenau (Alsacia), vine într-un moment de maximă tensiune în estul Europei, unde Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Kremlinul a cerut în mod formal statelor membre NATO să își retragă trupele din țările membre aflate în est, țări printre care se numără și România.

Eurodeputata franceză Natalie Loiseau, fost ministru al Afacerilor Europene, a anunțat la rândul său că președintele Emmanuel Macron a exprimat disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. ”Franța, solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate”, a scris Natalie Loiseau pe Twitter.

Bucureștiul a cerut încă din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, ca aliații săi din NATO să trimită trupe militare care să descurajeze orice intenție a Rusiei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate