Astăzi, 31 ianuarie, Federația „Solidaritatea Sanitară” a notificat Guvernul României cu privire la intenția declanșării grevei împotriva politicii sociale și economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate. Notificarea are la bază încălcarea prevederilor și principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023.
„Din acest moment Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Ca o consecință a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federația „Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înțelegerii cu cealaltă federație sindicală reprezentativă) și să afișeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor și de analizele de oportunitate.
În condițiile în care au fost evidente intențiile Guvernului (manifestate în mod consecvent anul trecut prin refuzul de a înregistra conflictul colectiv de muncă) de a bloca efectuarea unei greve legale în sănătate, aceasta este o mutare surpriză efectuată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, ea anulând încercările de a priva de dreptul la o grevă legală angajații din sectorul public de sănătate”, informează Federația „Solidaritatea Sanitară”.
Revendicările aferente acestei Notificări, ce deschide calea unei forme noi de grevă, sunt legate de drepturile care au fost suspendate în special prin OUG nr. 115/2023 și legea nr. nr. 296/2023, ele vizând în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuității serviciilor medicale. În discuție sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi:
• Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariați.
• Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe țară garantat în plată
• Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariului minim pe economie.
• Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
• Acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toate categoriile profesionale.
• Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.
Acest set de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federații reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor neacordate corespunzând unei creșteri medii a veniturilor salariale de cel puțin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creșterea salariilor de bază cu cel puțin 25%, privind măsurile menite să determine creșterea calității vieții profesionale și cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate.
Acțiunea face parte din seria protestelor Federației „Solidaritatea Sanitară”, continuarea acestora fiind decisă de Consiliul de Coordonare al organizației în urma constatării ca nesatisfăcătoare oferta Guvernului privind unele majorări salariale.
Mâine, 01.02.2024, la ora 10:00, în fața Ministerului Muncii, peste 300 de reprezentanți ai Federației „Solidaritatea Sanitară” vor începe seria protestelor de stradă menite să susțină revendicările organizației înainte de declanșarea grevei generale.