Noaptea Muzeelor, eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, se afla la a noua editie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care se sarbatoreste pe 18 mai.
In 2013 asistam la o dubla sarbatoare pe 18 mai: Ziua Internationala a Muzeelor si Noaptea Europeana a Muzeelor.
In acest an, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania este coordonatorul proiectului Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, imbogatind evenimentul prin introducerea a patru circuite intre muzeele din Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu.
Astfel, in cele patru orase vor fi disponibile harti tiparite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi incarcate si pe site – noapteamuzeelor.ro – in format electronic.
MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE
Orar: 19.00 – 01.00
Intrare libera
Programul din acest an este unul tematic si organizat in onoarea ”printesei” Stibina I de Herja – una dintre cele mai valoare exponate, pentru prezentarea careia va fi pregatit un cadru special.
Program: Expozitii ce vor putea fi vizitate in nocturna muzeala: expozitia ”Memorii de Camee” (pictura si carte obiect – sub semnatura artistei plastice Anca Seel) ; expozitia ”Arta Populara din Valcea”, expozitia de fotografii artistice peisagistice ”Mara – Cosau”, expozitia de fotografii documentare ”Fascinantul desert Atacama”, expozitia de baza ”Flori de Mina” si expozitia permanenta ”Sistematica Rocilor si Mineralelor din Bazinul Minier Baia Mare”;
Momente artistice: Recital poetic sustinut de actorul Claudiu Pintican, cu colaborarea Teatrului Municipal Baia Mare; Muzica folk – interventii interactive: Roxana Ivasuc feat Claudiu Chereji ; Momente muzicale speciale oferite de corala ”Armonia”, condusa de Sasa Nicolici si dirijata de prof. Bob Mihaela Zaiceanu; Demonstratii de dans pentru cei mici si cei mari oferite de clubul de dans sportiv Prodace 2000, sub coordonarea domnului Roland Ilies; Interventii acustice la chitara clasica: Tudor Bob.
PLANETARIUL BAIA MARE
Orar: 19.00 – 01.00
Intrare libera
Program: expozitia permanentea ”Sistemul Solar”, expozitia digitala multimedia ”Constelatii Romanesti Traditionale”, fotografii cu tema ”Defileul Lapusului”, spectacole de planetariu, observatii astronomice (planeta Saturn, Luna etc.), precum si vizionarea de filme documentare cu tematica astronomica si demonstratii/simulari digitale in cursul unor expuneri tematice astronomice.
Utilizand telescopul si programul Interactive Flight Radar – vor fi incercate in premiera o serie de observatii live ale unor avioane care survoleaza spatiul aerian la altitudini mari.
MUZEUL DE ISTORIE BAIA MARE
Orar: 19.00 – 01.00
Intrare libera
Program: expozitiile permanente si temporare ale sectiilor Arheologie si Istorie (Colectia de ceasuri). Pentru a completa atmosfera lucratorii muzeului impreuna cu membrii Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca si Asociatia Histarch Baia Mare vor ilustra prin vestimentatie civilizatiile antice prezentate in cadrul proiectului Mari Civilizatii ale Antichitatii (celti, egipteni, daci si romani).
De asemenea, intr-una din salile expozitionale se vor derula filme documentare care prezinta aspecte din viata civila si militara a epocilor celtice, dacice, egiptene si romane.
BASTIONUL MACELARILOR BAIA MARE
Orar: 19.00 – 01.00
Intrare libera
Monumentul istoric de secol XV, aflat in patrimoniul Muzeului de Istorie, isi dechide larg portile si propune vizitatorilor doua momente speciale: ora 20.00 – Prezentarea filmului documentar Panteon de Baia Mare (63′), realizator Hitter Ferenc; ora 23.00 – Va daruiesc iubirea – recital interactiv de poezie romaneasca, recita actorul Paul Antoniu;
ZiarMM.ro