TEHNOLOGIE

NOI INTERVENȚII PE PIAȚA CRYPTO – Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE

Publicat cu

pe

Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de bloc pentru a îmblânzi o piaţă volatilă, de ”Vest Sălbatic”, transmite Reuters.

La nivel global, criptoactivele sunt în mare parte nereglementate, operatorii naţionali din UE fiind nevoiţi doar să efectueze controale pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor UE au încheiat joi seara un acord cu privire la legea pieţelor criptoactivelor (MiCA).

”Astăzi punem ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor şi stabilim reguli clare pentru o piaţă armonizată”, a declarat Stefan Berger, un parlamentar german de centru-dreapta care a condus negocierile în numele parlamentului.

Acesta a mai spus că ”scăderea recentă a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante şi speculative sunt acestea şi că este fundamental să acţionăm”.

Pieţele cripto au scăzut puternic în acest an, sub presiunea prăbuşirii monedei stabile terraUSD şi a blocării retragerilor şi transferurilor de către cel mai mare creditor cripto din SUA, Celsius Network.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu aproximativ 70% de la recordul său din noiembrie, de 69.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piaţă.

Noua lege confirmă rolul UE în stabilirea standardelor pentru problemele digitale, au spus statele UE.

”Prin noile reguli, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi să devină răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor”, au adăugat aceştia.

Acordul va avea nevoie de acordul oficial al Parlamentului European şi al statelor UE pentru a deveni lege, urmat de o perioadă de implementare.

Noua lege oferă emitenţilor de criptoactive şi furnizorilor de servicii conexe un ”paşaport” pentru a servi clienţii din întreaga UE, dintr-o bază unică.

Deţinătorilor de monede stabile – un tip de criptomonede conceput pentru a menţine o valoare constantă – li se va oferi o creanţă în orice moment şi în mod gratuit de către emitent, toate monedele stabile fiind supravegheate de organul de supraveghere bancar al blocului, EBA.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain pentru Europa, care include principalele platforme Binance şi Crypto.com, a declarat că regulile sunt ”un sac amestecat”.

”Din cauza schimbărilor de ultimă oră, ne temem, de asemenea, că monedele stabile nu vor avea nicio modalitate de a fi profitabile”, a spus Kopitsch.

AFME, un organism din industria pieţelor financiare, a declarat că regulile vor aduce certitudine, vor reduce fragmentarea şi vor sprijini dezvoltarea unei pieţe robuste şi care funcţionează bine.

Este nevoie de mai multă claritate, totuşi, pentru a se asigura că deţinătorii criptoactivelor sunt traşi la răspundere în cazuri de neglijenţă sau abatere, şi nu pentru evenimente care nu pot fi controlate de custode, cum ar fi un atac de hacking din partea unui stat, a spus AFME.

Finance Watch, care promovează interesul public în finanţe, a declarat că regulile vor proteja consumatorii şi a salutat noul rol al EBA, după dificultăţile cu care se confruntă monedele stabile.

Multe state, inclusiv Irlanda, Lituania şi Grecia, s-au opus de mult timp includerii jetoanelor nefungibile (NFT), care sunt active digitale care reprezintă obiecte pornind de la artă la videoclipuri.

Însă, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul la care s-a ajuns joi seara prevede că ”NFT-urile vor fi excluse din domeniul de aplicare, cu excepţia cazului în care se încadrează în categoriile existente de criptoactive”.

Bruxelles-ul va evalua în termen de 18 luni dacă sunt necesare reguli independente pentru NFT.

Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile pentru acordarea de licenţe pentru firmele cripto, dar vor trebui să ţină la curent ESMA, organismul de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, despre operatorii mari.

ESMA va dezvolta standarde pentru ca firmele cripto să dezvăluie informaţii despre amprenta lor de mediu şi climatică.

Statele Unite şi Marea Britanie, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version