Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Noua specie de dinozaur, descoperita in Romania: „Balaurul bondoc”

Publicat cu

pe

Asamblarea scheletului fosilizat al unui velociraptor, de talia unui curcan supradimensionat, care a trait in Europa in urma cu 70-80 de milioane de ani, a dezvaluit o specie pana in prezent necunoscuta din acest dinozaur carnivor, potrivit unui studiu publicat luni in Analele Academiei Nationale Americane a Stiintelor (PNASS), datate 30 august – 3 septembrie.

„Asteptam aceasta de mult timp si aceasta asteptare a produs o surpriza interesanta”, observa Mark Norell, presedinte al diviziei Paleontologie din Muzeul american de Istorie Naturala si unul dintre coautorii acestui studiu, citat de AFP.

Acest dinozaur biped, descoperit in Romania si botezat „Balaur bondoc”, era greu si avea – in mod surprinzator – membre stranse si oase sudate. El era dotat cu o pereche de gheare la fiecare din labele sale din spate pentru a prinde prada. Animalul putea avea lungimea de 1,80-2,10 m de la cap la varful cozii.

„Balaur reprezinta o noua specie de dinozaur vanator care este foarte diferit de tot ce cunosteam noi”, observa Stephen Brusatte, cercetator al Universitatii Columbia /statul New York/, care lucreaza pentru Muzeul american de Istorie Naturala.

„Anatomia sa arata ca el trebuia probabil sa-si vaneze prazile altfel decat verii sai velociraptori mai putin vanjosi”, care traiau atunci pe planeta, a adaugat el.

Pentru acest cercetator, Balaur era mai degraba un atacator decat un alergator si putea sa ucida animale mai mari decat el. Labele din fata ale Balaurului erau putin dezvoltate.
„Balaur ar putea sa fi fost unul dintre cei mai mari vanatori in acest ecosistem european pentru ca paleontologii nu au gasit nici macar un singur dinte mare de dinozaur in Romania dupa peste un secol de cercetare”, observa la randul sau Zoltan Csiki de la Universitatea din Bucuresti, alt coautor.

„Resturi fosilizate fragmentate ale Balaurului erau cunoscute de peste zece ani, dar nu am avut pana acum nicio idee cum sa le asamblam din cauza morfologiei sale atat de stranii”, adauga el.
Balaurul bondoc” a fost descoperit de geologul Matyas Vremir de la Transylvanian Museum Society, coautor al acestei lucrari. Potrivit cercetatorilor, caracteristicile sale morfologice dezvaluie fauna speciala a Europei in timpul ultimilor ani ai erei dinozaurilor, in perioada in care continentul era in mare parte sub apa si format doar din cateva insule din cauza cresterii nivelului oceanului.

Dinozaurii au disparut cu 65 de milioane de ani in urma, aparent din cauza caderii unui asteroid. Alte fosile au fost descoperite in straturile geologice in care se afla „Balaur bondoc”, intre care sauropode de talia unei vaci, precum si dinozauri foarte mici asa-zisi „cu cioc de rata”, precizeaza cercetatorii.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo