ACTUALITATE

NOUL COD SILVIC – Pedepse mai aspre pentru tăierile ilegale și furtul de lemne

Publicat cu

pe

Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind Codul Silvic. Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, după ce, până în prezent, acestea erau interzise doar în Parcurile Naţionale.

De asemenea, se va extinde interdicţia în Parcurile Naturale (dar şi în toate siturile Natura 2000).

Noul Cod Silvic prevede:
– suspendă dreptul de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea;
– permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar;
– stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure;
– dă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluții alternative de pază;
– stabilește comunitățile dependente de produsele pădurii și prioritizate în accesul la resurse forestiere;
– prevede apariția Consiliului Național al Silviculturii, care urmărește exercitarea în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic;
– definește ecosistemele cu valoare ridicată de conservare și se instituie Catalogului național al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare – strict protejate.

Potrivit unei alte prevederi din Codul Silvic, toți proprietarii de pădure din România vor fi incluși în Registrul Forestier Național (RFN).
Un alt articol reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Național.

De asemenea, este reglementat sistemul de sancțiuni penale și regimul măsurilor asiguratorii și confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, retragerea și, după caz, rechemarea imediat după piață a produselor obținute din lemn brut, rezultate ca urmare a săvârșirii unor fapte care sunt încadrate ca infracțiuni.

Sunt introduse noi infracțiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version