Connect with us

ACTUALITATE

NU E UCRAINA, E BAIA MARE – Zona de lângă turnul Combinatului arată ca după război, iar poluarea rămâne o problemă

Publicat cu

pe

Asociația Go Green Resources trage un semnal de alarmă cu privire la situația poluantă care există și în prezent în fosta zonă industrială Cuprom, chiar lângă uriașul turn combinat.

”Provocarea noastră pornește de la întrebarea, unde se duc apele care ajung în perimetrul Cuprom și cele formate pe acesta? Din perimetrul Flotația Centrală și iazurile alăturate, calea apelor spre râul Săsar este cunoscută dacă nu sunt colmatate șanțurile, însă cea formată pe fostul depozit de concentrate de pe strada oborului ajunge în zona cuprom pe o suprafață extinsă. Concentratele de pe strada oborului au fost relocate în China de mai mulți ani, dar ecologizarea terenului a rămas pentru viitor.

Pe terenul fostului cuprom se formează o altă apă toxică distribuită pe o suprafață considerabilă și cu numeroase excavații care facilitează infiltrarea acesteia în pânza freatică. Excesul de apă toxică ia o altă cale care pare greu de identificat. Cum grija pentru demolarea construcțiilor a fost zero, există posibilitatea evacuării și prin rețeaua de canalizare. O astfel de stare este șocantă. O imaginile cu baloții de deșeuri menajere un alt proiect măreț arată că în zona noastră viața apare oriunde sunt create condițiile.

Acest exemplu ne obligă să creăm condiții de dezvoltare a florei, dar pe terenuri necontaminate. Orașul Baia Mare trebuie să se dezvolte sustenabil. Până în prezent, această intenție a fost doar o demagogie politică și a autorităților competente care au în atribuții protecția mediului. Turnul ar putea fi utilizat pentru recuperarea surplusului de energie electrică prin efectul gravitației. Excesul de energie din rețea permite ridicarea unor greutăți care vor fi lăsate să cadă și să producă energie când există deficit în sistem. Această tehnologie este dezvoltată de o companie australiană, în special pentru vechile puțuri de mină. De asemenea, autoritățile ar putea implementa un proiect pe terenul neutilizat din proximitatea fostului combinat”, spun cei de la Go Green Resources, care au realizat și un video elocvent.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate