IMPORTANT
NU RENUNȚĂ – Salariații din învățământ încep protestele
Publicat cu
2 ani in urmape

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, „împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.
„Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale.
Reamintim, pe această cale guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.
Însă,Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”, precizează reprezentanții sindicatelor.
Peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 șiH.G. nr. 569/2017.
Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale –coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.
„În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!
Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!
Ne-am săturat să mai fim umiliți!
Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!”, mai spun reprezentanții sindicatelor din învățământ.
În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că,începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor.
Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.
Similar
ȚARA PROTESTELOR – Sindicatele din Alimentație anunță ”ample proteste” dacă Guvernul va elimina facilitățile fiscale pentru angajații din industrie și din agricultură
FINAL DE GREVĂ? – Întâlnire de ultim moment a profesorilor cu premierul Ciucă, urmată de ședință de guvern (ACTUALIZARE)
DIN 22 MAI – Grevă generală în învățământ! Miercuri, 17 mai, este programată o grevă de avertisment
PROTESTE – Poliţia braziliană a arestat cel puţin 400 de oameni după luarea cu asalt de către susţinătorii lui Bolsonaro a clădirilor guvernamentale
NEMULȚUMIRI SALARIALE – Reprezentanții SLI Maramureș au protestat în Piața Victoriei
MIERCURI, 19 IANUARIE – Sindicaliștii din învățământ vor intra în grevă de avertisment




DE LA 1 IANUARIE 2024 – UE dă lovitura de grație românilor. S-a dictat interzicerea totală începând de anul viitor

VIȘEU DE SUS – Bătrân de 91 de ani, victima unui accident de circulație

CUM SE FAC BANII – Mircea Bravo, peste 10 milioane de lei profit net

HANDBAL FEMININ – Naționala de tineret va efectua un stagiu de pregătire în Baia Mare

PERFORMANȚĂ – Un elev maramureșean va participa la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor

A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul

OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”

1 MAI – Ziua internațională a muncii

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)




Actualitate
- SANATATE1 an in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- STIREA ZILEI1 an in urma
VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor
- SPORT1 an in urma
A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul
- ACTUALITATE1 an in urma
OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”
- ACTUALITATE1 an in urma
1 MAI – Ziua internațională a muncii
- SPORT1 an in urma
ALEXANDRU KOLLER – „Sper ca această promovare să fie un prim pas în drumul spre prima divizie, acolo este locul fotbalului băimărean”
- SPORT1 an in urma
LA FINAL DE CONTRACT – C. Danciu (antrenor CS Minaur): „Eu mi-am realizat obiectivul, aș vrea să continui”
- ACTUALITATE1 an in urma
CINEMATOGRAFIE – Festivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie