Poliţiştii locali băimăreni desfășoară zilnic acţiuni pentru depistarea persoanelor care apelează la mila publică şi a celor fără adăpost, care produc disconfort celorlalţi cetăţeni. Și structurile similare din alte județe fac același lucru, iar deseori au parte de surprize. Oameni care nu puteau umbla se ridică din scaunele cu rotile și pot umbla. Scamatorii care însă le aduc bani frumoși, semn că cerșetoria îți aduce bani mulți câteodată. Pentru unii, clar.
În Baia Mare, în perioada 29.07-04.08.2024, au fost desfășurate zilnic acțiuni pentru depistarea persoanelor fără adăpost și pentru combaterea fenomenului cerșetoriei cu un efectiv de 2 polițiști locali. Au fost depistate 25 de persoane fără adăpost sau care apelau la mila publică, fiind sancționate, potrivit legii.
„Un bărbat de 31 de ani, din Judeţul Caraş-Severin, care cerşea folosindu-se de copilul său de 4 ani, în faţa Catedralei Mitropolitane, a fost sancţionat cu 300 de lei conform Legii 61/1991, cei în cauză fiind predaţi către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. Un alt bărbat de 24 de ani din Judeţul Ilfov, depistat în Piaţa Libertăţii solicitând sume pe bani pentru Asociaţia regională pentru surdo-muţi handicapaţi şi copii săraci, asociaţia inexistentă, a fost de asemenea sancţionat de poliţiştii locali.
În cadrul acţiunilor efectuate au fost întâlnite şi „miracole”. O femeie de 63 de ani, din Timişoara, care cerşea pe Str. Dorobanţilor, încercând să stârnească mila trecătorilor pretinzând că nu poate merge, aflându-se într-un scaun cu rotile, s-a ridicat în picioare şi a început să meargă brusc la apariţia poliţiştilor locali”, spune Poliția Locală Timișoara.
Cetăţenilor li se reamintește încă o dată faptul să nu le mai dea bani cerşetorilor, mulţi dintre aceştia, deşi sunt apţi de muncă, preferând să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a obţine bani mai uşor, profitând de naivitatea oamenilor care muncesc mult mai mult pentru banii pe care îi dau acestora.
Dragoș HOJDA