Un nou studiu avertizează că consumul a patru sau mai multe cești de cafea pe zi poate crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Cercetătorii au constatat că aportul de peste 400 de miligrame de cofeină zilnic poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. Aproximativ 20% dintre participanții la un studiu din India, citat de aol.co.uk, consumau cel puțin această cantitate de cofeină, echivalentă cu patru cești de cafea, zece cutii de biscuiți sau două băuturi energizante.
Studiul sugerează că un consum „cronic” de cofeină poate afecta semnificativ sistemul nervos autonom, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială în timp.
Hipertensiunea arterială, asociată cu un risc crescut de boli coronariene, insuficiență cardiacă, afecțiuni cronice ale rinichilor și demență, este un factor de risc major pentru bolile de inimă, deoarece slăbește inima în timp.
Deși ceaiul și cafeaua sunt băuturi populare în rutina zilnică a multor oameni din întreaga lume, oamenii de știință avertizează că un consum excesiv poate fi „dăunător”.