SANATATE

Obiceiul numărul 1 pentru a-ți îmbunătăți memoria. Creierul tău îți va mulțumi pentru asta

Publicat cu

pe

Unele obiceiuri cum ar fi dieta și exercițiile fizice vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea. Dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru creier este să evitați să rămâneți blocați în aceeași rutină, cum ar multe ore petrecute la telefon.

De exemplu, un studiu a constatat că diversificarea activităților zilnice și schimbarea a ceea ce faceți poate duce de fapt la o funcționare cognitivă generală mai ridicată, scrie eatingwell.

Potrivit publicației citate, studiul a evaluat datele participanților de la National Survey of Daily Experiences. Acesta a constatat că participanții cu diversitate în șapte activități zilnice comune, inclusiv munca plătită, timpul petrecut cu copiii, timpul liber, activitățile fizice și voluntariatul, au ajuns să aibă scoruri mai mari pentru funcționarea cognitivă.

Chiar dacă vă aflați în situația de a schimba ceea ce se întâmplă zi de zi, uneori puteți rămâne blocați în aceleași rutine în alte domenii ale vieții cum ar fi „statul prea mult pe telefon”.

Cercetările arată că o dietă echilibrată și diversificată duce la o mai bună sănătate mintală și la o funcție cognitivă superioară. De exemplu, schimbați-vă rutina în bucătărie și preparați mâncăruri diferite în fiecare săptămână sau provocați-vă să preparați rețete sănătoase noi. Încercați diferite tipuri de mișcare și antrenamente și oferiți-vă posibilitatea de a învăța noi hobby-uri. Aceasta poate fi o ocazie excelentă de a învăța în sfârșit limba respectivă sau de a lua lecții de chitară!

Îmbunătățește stimularea mentală

Schimbarea rutinei vă cere să vă mențineți creierul activ, ceea ce, la rândul său, vă ajută să vă exersați creierul. Încercarea de lucruri noi și schimbarea a ceea ce faceți (chiar și ceva la fel de simplu ca prepararea unei rețete noi sau învățarea unei noi abilități) este asociată cu niveluri mai ridicate de capacitate cognitivă pe tot parcursul vieții. Este atât de puternic încât provocarea creierului cu activități noi la începutul vieții poate ajuta la protejarea creierului împotriva pierderilor cognitive la bătrânețe.

Ajută la reconfigurarea creierului

Dacă faceți aceleași lucruri la nesfârșit, nu oferiți corpului și minții posibilitatea de a fi provocate. Exersarea zilnică a minții și oferirea de noi oportunități de a rezolva noi probleme ajută la menținerea creierului stimulat și provoacă neuroplasticitatea. Aceasta este capacitatea creierului de a se reconfigura la nivel celular, ceea ce poate îmbunătăți memoria.

Vă face să vă simțiți mai fericiți

Nu numai că variația rutinei îți îmbunătățește sănătatea cognitivă, dar te vei simți și fericit din cauza asta. Cercetătorii dintr-un studiu au descoperit că oamenii tind să fie mai fericiți atunci când se îndepărtează de rutina lor zilnică și își oferă locuri noi și experiențe noi de explorat.

În plus față de ruperea rutinei, aceste obiceiuri sănătoase vă pot îmbunătăți și memoria:

Obțineți un somn de calitate: Având în vedere toate modurile în care un somn bun este benefic pentru sănătatea dumneavoastră, dormitul poate părea o evidență. Dar un somn de calitate poate face minuni pentru cogniție. De exemplu, un somn de calitate ajută la reglarea ritmului circadian, echilibrează hormonii și îmbunătățește luarea deciziilor, interpretarea emoțională și concentrarea.

Mâncați mai multe fructe și legume: Cercetările arată că o dietă bogată în alimente pline de antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la încetinirea declinului memoriei și a îmbătrânirii.

Faceți mișcare: Este la fel de importantă ca dieta și somnul atunci când vine vorba de sănătatea cognitivă. Activitatea fizică poate fi o modalitate excelentă de a vă schimba rutina în viața de zi cu zi, beneficiind creierul în mai multe aspecte.

adevarul.ro

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version