Connect with us
Descarcă aplicația

ECONOMIC

„Olimpiada” la viteză IT. Marele „premiu”, înscrierea în programul „Casa verde fotovoltaice”

Publicat cu

pe

Programul Casa verde fotovoltaice s-a transformat într-o competiție de tehnologia informației. Principiul folosit pentru finanțarea acestui program ar trebui modificat. Înscrierea online este binevenită, dar criteriul primului venit, primul servit ar trebui regândit.

Am cunoscut un român fericit. Nu pentru că a câștigat la loterie câteva milioane de euro. Nu. Pentru că a reușit să se înscrie în celebrul program „Casa verde fotovoltaice”, ediția 2024. Cu siguranță, știți cu toții ce este programul „Casa Verde”. Concursul acela de sprint la IT, numit și „cine își încarcă primul documentele pe site-ul Administrației Fondului de Mediu”.

Anul acesta, competiția a fost extrem de dură, concurenții au fost excelent antrenați și pregătiți pentru încărcarea documentelor și, bineînțeles, ca la orice concurs au câștigat cei mai buni.

Nu glumesc. Experiența anilor anteriori a născut pregătiri intense pentru sezonul acesta. Mai întâi de toate concurenții și-au aranjat din timp documentele necesare, adică o copie după cartea de identitate, un extras după cartea funciară și două certificate de atestare fiscală, unul de la bugetul local, al doilea de la bugetul de stat, documente care să ateste că participantul la concurs nu are datorii. În paranteză fie spus, probabil că această primă cerință este un criteriu important de departajare, pentru că scoate din joc vreo 700.000 de potențiali concurenți din toată țara, cei care au datorii la stat.

Șmecheria, însă, după obținerea documentelor este ca ele să fie salvate în calculator la o mărime cât mai redusă, optimă, astfel încât participanții la concurs să le poată încărca pe site-ul administrației cât mai rapid posibil. Pentru că orice secundă, în această competiție dură, este esențială. Și, credeți-mă, nu este o vorbă goală, ci purul adevăr: departajarea între extraordinara victorie (înscrierea în program) și dureroasa înfrângere (rămânerea în afara clasamentului oficial) se poate face la nivel de secundă.

Omul nostru, fericitul câștigător, s-a pregătit intens. Inițial, a vrut să își cumpere un laptop performant, dar apoi s-a gândit că s-ar putea să nu merite investiția. Atunci, a apelat la un prieten de la care a împrumutat un calculator bine echipat. Acum îi este dator amicului care i-a dat laptopul cu cel puțin câteva beri pe care le vor bea savurând succesul.

Există deja, la modul propriu, metode de antrenament, adică unele firme instalatoare de panouri fotovoltaice au creat o pagină care copiază formatul competiției oficiale, pe care jucătorii se pot pregăti încărcând documentele în condiții identice cu cele din concurs.

De asemenea, pe rețelele sociale au apărut sfaturi de la unii dintre câștigătorii edițiilor anterioare. Adică, descriu pașii care trebuie urmați: pregătirea documentelor, aranjarea la mărimea optimă într-un folder aflat pe desktop, un hotspot pregătit în caz că internetul joacă feste, unii au împărțit ecranul calculatorului în două, în stânga site-ul administrației, în dreapta, documentele. Și marele secret, precum într-o probă de sprint sau în cursa de 50 de metri a lui David Popovici, startul este foarte important, adică momentul în care dai refresh paginii oficiale a competiției.

Totul este bine gândit, pentru că au apărut viclenii programatori care au vrut să își optimizeze încărcarea, dar sistemul a luat măsuri pentru a-i bloca: trebuie completat câmp cu câmp și softul se asigură că nu ești robot.

În fine, au apărut și intermediari, niște profesioniști care promit că au expertiză și pot încărca documentele foarte rapid asigurând succesul. Doar că trimițând documente personale către astfel de intermediari există riscul să le folosească în diverse alte operațiuni frauduloase.

Foarte serios, acum: programul „Casa verde fotovoltaice” s-a transformat într-o competiție de tipul „cine este mai iute de calculator și de mână”. Chiar dacă împărțirea pe regiuni este utilă, criteriul primul venit, primul servit ar trebui regândit. Să nu uităm că ideea europeană este nu lăsăm pe nimeni în urmă. Prin modul de înscriere, programul îi poate lăsa în urmă chiar pe cei care au mai multă nevoie să folosească energia din surse regenerabile.

Constantin Rudniţchi, RFI

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo