Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenţei sovietice şi critic al Kremlinului, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 76 de ani, a anunţat fiica sa, la şase zile după ce a fost lovit de o maşină la Moscova şi spitalizat în stare gravă, transmite AFP.
„Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a scris Maria Rubinstein pe blogul său de pe Live Journal, un anunţ preluat de media ruse.
Potrivit Agerpres, Lev Rubinstein, a cărui operă a fost lăudată în Rusia, dar şi în Occident, a fost lovit de o maşină, la data de 8 ianuarie, în timp ce traversa o stradă din capitală, el fiind internat ulterior în stare gravă.
Într-un comunicat, Departamentul de Transporturi din Moscova a declarat că şoferul nu a încetinit la trecerea de pietoni şi l-a lovit pe poet, precizând că, potrivit informaţiilor preliminare, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări ale codului rutier în ultimele 12 luni.
Născut în 1947 la Moscova, bibliotecar de formaţie, Lev Rubinstein a fost una dintre personalităţile scenei literare underground sovietice din anii 1970 şi 1980, o „nouă avangardă” care se dorea a fi inventivă şi insolentă.
„În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mişcării „conceptualiste” moscovite, care lua în derâdere doctrina oficială a realismului socialist pe care şi-a propus să o contracareze.
După destrămarea URSS, notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia. El a fost publicat de edituri de renume şi a lucrat, de asemenea, ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaţionale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.
În acelaşi timp, poetul nu şi-a ascuns opiniile ostile regimului lui Putin, denunţând represiunea politică şi încălcările drepturilor omului şi participând la manifestaţii ale opoziţie”, scrie Agerpres.
În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un „război criminal” şi a criticat „minciunile” Kremlinului. AGERPRES/(AS – autor: Dana Purgaru, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) rbc.ru/balalaika.news