Connect with us

GASTRONOMIE

Orez prăjit cu ou și legume în stil asiatic

Publicat cu

pe

Am făcut acest fried rice sau orez prăjit cu ou și legume la dorința fiicei mele. Este venită în vacanță și este normal că doresc s-o răsfăț cu mâncărurile ei preferate. După 2 ani de studenție în Olanda a devenit mare amatoare de mâncăruri asiatice (orezul îi plăcea mult și dinainte de a pleca) așa că ne-am pus pe treabă. Parte faină e că este o rețetă rapidă! Totul a durat 30 de minute.

Timp de preparare 15 minute

Timp de gătire 15 minute

Timp Total 30 minute

Porții: 6 porții de orez prăjit cu ou și legume în stil asiatic

Ingrediente

Pentru omletă 6 ouă sare 1 lingură ulei de floarea soarelui

Pentru orez 200 g orez cu bob lung (cântărit uscat)

1 l apă cu 1 linguriță de sare

Pentru fried rice 2 linguri ulei de floarea soarelui + 2 lingurițe ulei de susan (sesame oil)

2 legături de ceapă verde sau 2 cepe vechi

1 legatură usturoi verde sau 4 căței usturoi

200 g ciuperci proaspete tip champignon albe sau brune

250 g mix de legume congelate

100 g broccoli (inflorescențe)

2 linguri sos de soia (soy sauce)

1 lingură sos de stridii (oyster sauce) sare după gust (cu precauție!)

fried rice reteta de orez cu ou prajit legume broccoli sos de soia ciuperci

Orezul acesta cu ou și legume arată apetisant și miroase grozav! Pe lângă culorile vii ale legumelor și ouălor găsim texturi interesante (moale, crocant etc) și un gust divin! Umami este gustul care ne binedispune, ne face să ne simțim confortabil și ne creează o plăcere deosebită. Umami este „savoare” și este dat de anumite substanțe conținute de fructele de mare, ciuperci (în special shiitake), anumite mezeluri, ceai verde, brânzeturi, drojdii, sosul de soia (soy sauce) etc.

Prima întâlnire a omului cu gustul umami este prin laptele matern. Orezul prăjit cu legume și ou este atât de gustos încât ciuguleșți din tigaie stând în picioare… și nu-ți vine să te opreșți! Această rețetă este o bună idee de a recicla orezul fiert rămas din ziua anterioară precum și diferitele legume proaspete sau congelate din frigider sau congelator. Noi am fiert orez special pentru fried rice însă ne-am scăpat de 2 ciuperci, 1/3 de broccoli și o pungă începută de legume congelate. Cantitățile nu sunt fixe așa că puteți jongla cu ce aveți prin casă. În principiu se pune 1 ou/persoană dar nu e greșit dacă faceți o omletă mai mare sau mai mică.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porțîi de orez prăjit cu legume în stil asiatic sau fried rice. M-am inspirat din rețeta unei bloggerițe chinezoaice dar strict pași de lucru .

CUM SE FACE OREZ PRĂJIT CU OU ȘI LEGUME ÎN STIL ASIATIC – REȚETA DE FRIED RICE?

Am avut un mix de legume congelate cu morcov, ardei roșu, mazăre boabe, porumb, conopidă. Puteți alege direct mix asiatic sau să vă compuneți propria varianta din legumele preferate. Nu e greșit dacă puneți fasole păstăi (verzi sau galbene), ciuperci shiitake, muguri de bambus sau de soia etc. Pe lângă sosul se soia am ales să pun și un pic de sos de stridii (oyster sauce). Am avut 2 ciuperci imense a câte 100 g fiecare. Am curățat ceapa verde și usturoiul.

mix legume congelate pentru fried rice sos de soia sos de stridii oyster

Iarna folosim ceapă și usturoi vechi. Am pregătit și câteva inflorescențe de broccoli. Am feliat ciupercile și am tăiat buchețelele de broccoli în bucățele mai mici. Am tăiat ceapa și usturoiul dar am păstrat codițele separat pentru a le pun la final în wokul cu fried rice.

MOD DE PREPARARE OREZ CU OU ȘI LEGUME SAU FRIED RICE ASIATIC -Cum se fierbe orezul cu bob lung (ascuțit)?

Pentru acest orez prăjit cu ou se folosește orez cu bob lung (ascuțit). Acesta se fierbe paștele: se pune apa cu sare la fiert și doar când dă în clocot se pune orezul uscat. Am folosit un orez cu bob lung Uncle Ben’s iar pe cutia lui era indicat un timp de fierbere de 10 minute. După trecerea acestui timp am stins focul și am răsturnat orezul într-o strecurătoare. L-am clătit rapid sub jet de apă rece pentru a opri fierberea și pentru a scăpa de amidonul în exces. Orezul a rămas bob cu bob și este fiert perfect (al dente), nu este terciuit. Deoarece preparatul este orez prăjit a trebuit să-l las la scurs vreo 10 minute scap de umiditatea în exces.

Cum se face omleta pentru orez prăjit cu ou și legume – în stil asiatic?

Între timp m-am ocupat de omletă (fried egg). Am spart cele 6 ouă într-un castron, le-am sărat lejer și le-am bătut cu un tel. Am folosit ouă de găînă de la țară iar culoarea lor a fost foarte intensă. Am pus la încins wok-ul (tigaia asiatică largă și adâncă) cu 1 lingură de ulei de floarea soarelui. Apoi am turnat mixul de ouă și, la foc mediu-mare) am amestecat cu spatula până ce am obținut o omletă pufoasă, moale, pe alocuri cremoasă.

NU prăjiți ouăle până se usucă deoarece ele se vor maiți și la final în tigaia cu fried rice! Am răsturnat omleta pe o farfurie și am lăsat-o deoparte. cum se sotează legumele la wok (stir fry)? Am șters tigaia wok cu un șervețel de resturile de ou și am pus-o din nou pe foc mediu. Am trunat în ea ulei de floarea soarelui + 2 lingurițe de ulei de susan (sesame oil). Acesta are o aromă foarte intensă așa că trebuie dozat cu grijă! Dacă nu aveți ulei de susan atunci îl înlocuiți cu ulei de floare.

Am călit mai întâi ceapa și usturoiul verde apoi am pus feliile de ciuperci. Le-am sotat vreo 3-4 minute și pe acestea având grijă să le tot amestec cu spatula. Ciupercile trebuie să se rumenească ușor, să piardă umiditatea. Au urmat legumele congelate și sosurile: de soia și de stridii. Am mărit un pic flacăra de sub wok și am continuat sotarea legumelor. Ce arome grozave am în bucătărie!

Când legumele sunt gata (am testat vreo 2-3 bucățele) am pus în wok orezul fiert și bine scurs și am amestecat totul. Ce fried rice bun iese de aici! Tot acum am pus buchețelele mici de broccoli și cozile de ceapă și usturoi verde tocate mărunt (cele păstrate de la început). Am mai țintul wokul cu orez prăjit cu legume pe foc vreo 2 minute și am încheiat cu omleta pe care am tăiat-o în bucățele. Broccoli trebuie să rămâne frumos colorat (verde viu, nu maro) și să fie crocant. Am gustat de sare. Dacă e cazul mai puteți pune ceva sos de soia, după gust.

Sursa savoriurbane ro

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate