O pădure poate fi tăiată ilegal în câteva luni, iar o furtună puternică poate pune la pământ copacii de pe un versant în câteva minute. Este nevoie însă de circa 100 de ani ca să reîmpădurești, iar efortul depus este colosal.
Anual, România pierde mii de hectare de pădure din cauza tăierilor ilegale și a doborâturilor de vânt care în câteva minute pot pune la pământ copacii de pe un versant.
Din 2013, fundația Conservation Carpathia a cumpărat 2.200 ha de pădure degradată, tăiată ilegal sau doborâtă de vânt pentru a reîmpăduri zona, ceea ce se numește refacere ecologică. Din acestea, 1906 ha au fost deja reîmpădurite, iar în prezent mai sunt în curs de reîmpădurire zone ce totalizează 74 ha.
„Pădurile pe care le-am plantat nu o să avem norocul să le vedem și păduri crescute. O pădure are nevoie de o sută de ani sau peste să ajungă la maturitate. Este nevoie de trei generații de rangeri să vadă pădurea adultă. Trebuie cel puțin 6-7 ani să te asiguri că o plantație a supraviețuit și a pus stăpânire pe teritoriu, și abia după 10 ani ești sigur că pădurea se dezvoltă și va ajunge la maturitate. Cea mai grea perioadă este plantatul, apoi o parte din puieți se usucă și trebuie revenit cu completări 2-3 ani. Înainte de a fi plantat în pădure, un puiet de molid este crescut în solar un an, apoi este transplantat în câmp, în pepinieră, unde mai stă doi ani”, a explicat Zotta pentru hotnews.ro.