Connect with us

SANATATE

PANDEMIA COVID19 – Finalul pandemiei, „plauzibil” în Europa după varianta Omicron

Publicat cu

pe

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, a estimat, duminică, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Europa.

„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârșitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, făcând totuși un apel la prudență din cauza versatilității virusului. „Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni și câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecției și, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a estimat el.

Cu toate acestea, nu suntem într-o „eră endemică”, a subliniat oficialul OMS. „Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Așa că trebuie să fim foarte atenți”, a insistat Kluge.

În Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE), această variantă care a apărut la sfârșitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă, conform agenției europene de sănătate. „Fiecare trebuie să gestioneze situația. Dacă nu te simți bine, stai acasă, fă un autotest. Dacă ești pozitiv, izolează-te”, a spus Kluge. Obiectivul este de a stabiliza situația sănătății în toată Europa, unde decalajele în vaccinarea împotriva Covid sunt colosale, variind de la 25 la 95% din populație în funcție de țara din regiune, ceea ce poate duce la grade diferite în supraaglomerarea spitalelor.

„Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleșit de Covid-19 și poate continua să ofere servicii de sănătate esențiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare și vaccinării”, a insistat Kluge.

Pentru directorul OMS din Europa, „nu este momentul să se joace ruleta rusească. „Oamenii sunt încă foarte încurajați să se vaccineze, să facă boosterul și să urmeze măsurile preventive”, a adăugat el.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate