Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Paradoxuri: In Romania, exploatarea unui ha padure aduce un venit de 60 lei, anual – Taxele de paza si exploatare sunt de 70 lei

Publicat cu

pe

Pe adresa electronica a portalului PIATA agricola, redactie@piataagricola.eu, a venit urmatoarea „scrisoare de nemultumire”, care, desi nu are nici macar un indiciu de identificare, am considerat ca reflecta prea fidel realitatile romanesti, pentru a nu fi postata.

„Sunt un proprietar de padure din Romania, om simplu, fara serviciu, cu venituri modeste. In calitate de proprietar a aproximativ 10 hectare de padure-foioase pe raza com. C., vreau sa subliniez povara de taxe si impozite impuse de Stat pe umerii omului simplu, propietar de suprafata forestiera. Pentru suprafetele impadurite nu exista nicio subventie venita de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului sau de la Uniunea Europeana.

Subliniez punctual urmatoarele aspecte:

1) Daca Uniunea Europeana si Ministerul Agriculturii, prin A.P.I.A., acorda sprijin pe suprafata de teren agricol (intretinut in bune conditii de mediu) atunci Ministerul Padurilor si Mediului de ce nu acorda niciun fel de sprijin pentru suprafetele forestiere (padurile avand un rol important pentru mediu)? Asa cum prin „Programul rabla” se urmareste combaterea poluarii, va asigur ca daca ar exista subventii/sprijin pentru suprafetele impadurite nu s-ar mai defrisa atata padure si am avea un mediu mult mai bun (aer curat, soluri stabile si viituri atenuate, biodiversitate etc). Din cate cunosc eu, in 2007, U.E. a dat in Polonia cate 100 euro/ha de padure. Romania de ce nu a luat/negociat acest exemplu?

2) Vreau sa aduc la cunostinta faptul ca este din ce in ce mai greu de suportat taxa anuala contractuala de paza a padurii (suma de 550 lei datorata Ocolului silvic) care se aduna la impozitul anual pe suprafata forestiera (suma de 150 lei) datorata primariei comunei. Total anual 700 lei, numai pentru taxe. Cam cati metri cubi trebuie sa tai anual din padurea proprie pentru ca aceasta activitate sa fie rentabila? Normele silvice imi permit anual taierea unui metru cub pe hectarul de padure-proprietate, deci am dreptul sa extrag din padurea (de foioase) 10 metri cubi anual.

Intrebare: Imi acopera cheltuielile mentionate mai sus? Raspuns: NU! Un metru cub de lemn foios picior (in padure) este de aproximativ 60 lei metrul cub, asadar daca mi se aproba extragerea/taierea a 10 mc (x 60 lei =) eu voi primi pe aceasta vanzare 600 lei iar din acesti 600 lei trebuie sa scad si taxa de marcare a arboretului (aproximativ 80 lei, solicitati de Ocol).

Se vorbeste de rentabilitate in aceasta economie de piata; de asemenea se vorbeste de ecologie si de protectia padurii, insa acesti doi termeni nu se pot impaca daca Guvernul si alte autoritati vizate, nu sprijina proprietarul de padure … daca nu sprijina, in fond, Padurea. Eu, proprietarul de padure, sunt prea mic pentru a-mi permite generozitatea nerentabilitatii numai din iubire de natura si padure, de dragul ecologiei (pentru natiunea viitorului). Nu doar eu trebuie sa (platesc) iubesc padurea, sa fiu ecologist, ci toti, pentru ca toti respiram aerul improspatat de padure.

PIATA Agricola

Foto: Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo