Connect with us

ACTUALITATE

PARLAMENTUL EUROPEAN – Roberta Metsola noul preşedinte

Publicat cu

pe

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, aleasă marţi doar a treia preşedintă a Parlamentului European (PE), lăudată drept o figură a compromisului şi criticată totodată din cauza poziţiei sale împotriva avortului.

Aceasta consideră că Uniunea Europeană nu este o birocraţie instituţională, un loc care nu este zguduit de crize, ci un loc de promovare a valorilor europene şi entuziasmului unui proiect ridicat din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Deutesche Welle.

Metsola face parte din Partit Nazzjonalista (Partidul Naţionalist maltez) care este membru al grupuui europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) şi a fost aleasă ca o figură a consensului, care se bucură de respect.

”Suntem obişnuiţi cu toţii cu disensiunile şi criza. Ascensiunea şi popularitatea Robertei dovedesc că este încă posibil să se facă politică prin consens”, rezumă un coleg de partid al lui Metsola, David Casa.

Roberta Metsola, o eurodeputată din 2013 şi o vicepreşedintă a PE din 2020, a câştigat recent vizibilitate, după ce a asigurat interimatul lui David Sassoli, care nu a fost prezent în hemiciclu în toamnă, din cauza unei pneumonii.

Tot ea a asigurat interimatul la preşedinţia PE până la alegerea sa.

Ea este doar a treia femeie care conduce Parlamentul European, după fanţuzoaicele Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Parlamentul European este organul legislatv al Uniunii Euroene (UE) şi reprezintă cei 450de milioane de cetăţeni europeni. El este ales în mod direct de către europeni, la cinci ani.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate