NEWS

PELERINAJ – Sute de mii de pelerini aşteptaţi duminică la Mecca, pentru haji, primul pelerinaj pentru musulmani

Publicat cu

pe

Hajj începe duminică la Mecca, pe o căldură sufocantă, cu sute de mii de musulmani, primul pelerinaj cu atât de mulţi credincioşi în regatul Arabiei Saudite de la pandemia Covid-19, relatează news.ro.

Peste două milioane de pelerini din 160 de ţări sunt aşteptaţi anul acesta în cel mai sfânt oraş al islamului, în vestul regatului, după trei ani în care numărul participanţilor a fost limitat din cauza crizei sanitare.

În inima Marii Moschei de la Mecca, credincioşii au început sâmbătă să efectueze „tawaf”, adică ocolul în jurul Kaaba, o mare structură cubică drapată în pânză neagră brodată cu aur, spre care musulmanii din întreaga lume se îndreaptă pentru rugăciune.

„Acestea sunt cele mai fericite zile din viaţa mea”, a declarat Saïd Abdel Azim, un pensionar egiptean în vârstă de 65 de ani. Această călătorie, pentru care spune că a economisit timp de 20 de ani, este „un vis devenit realitate”.

Unul dintre cei cinci piloni ai islamului, hajj trebuie să fie efectuat cel puţin o dată în viaţa unui musulman practicant care îşi permite acest lucru.

Acesta constă într-o serie de ritualuri religioase care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile în oraşul sfânt şi în împrejurimi.

Duminică seara, pelerinii vor merge la Mina, la aproximativ cinci kilometri de Marea Moschee, înainte de ritualul principal de pe Muntele Arafat, unde se spune că Profetul Mahomed ar fi ţinut ultima sa predică.

În afara Marii Moschei, mii de oameni s-au rugat pe covoarele colorate care împodobesc trotuarul, majoritatea bărbaţilor purtând ihramul, două straturi de pânză albă care învelesc corpul.

Găzduirea celor două pelerinaje musulmane principale, hajj şi Umrah (micul pelerinaj), conferă prestigiu şi legitimitate conducătorilor saudiţi.

Numeroase tragedii, inclusiv tamponări fatale, au marcat istoria hajj-ului, însă din 2015 nu s-a mai înregistrat niciun accident major.

„Nu-mi pot descrie sentimentele”, a declarat Yusuf Burhan, un student indonezian în vârstă de 25 de ani.

„Aceasta este o mare binecuvântare. Nu mi-am imaginat niciodată că voi face hajj anul acesta”.

Având în vedere că temperaturile ridicate – care se apropie de 45 de grade Celsius – într-una dintre cele mai fierbinţi regiuni din lume reprezintă o provocare tot mai mare, autorităţile au înfiinţat numeroase centre de sănătate şi au adus 32.000 de paramedici.

Patrulând pe jos, sub umbrele albe pentru a se proteja de soare, poliţia a stropit pelerinii cu apă.

În interiorul Marii Moschei, mii de lucrători de prim-ajutor erau în aşteptare.

Hajj, care costă cel puţin 5.000 de dolari de persoană, este o sursă majoră de venituri pentru primul exportator de petrol din lume, care încearcă să îşi diversifice economia.

Înainte de pandemia de coronavirus, acesta aducea câteva miliarde de dolari pe an.

Anul acesta, autorităţile speră să se apropie de pragul de 2,5 milioane de pelerini atins în 2019, după ce în 2022 au primit 926.000 de vizitatori.

În 2020 şi 2021, în plină criză sanitară, au fost admise doar câteva mii de persoane.

Potrivit omului de afaceri saudit Samir Al-Zafni, toate hotelurile din Mecca şi din împrejurimi sunt complet rezervate până în prima săptămână din iulie.

„Nu există niciun pat liber în lanţul nostru de 67 de hoteluri”, a declarat el pentru AFP.

Hajj este, de asemenea, o oportunitate pentru autorităţi de a demonstra schimbările sociale din regatul ultraconservator, în faţa acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului.

În 2021, femeilor li s-a permis să facă pelerinajul fără a fi însoţite de un tutore de sex masculin.

Ramot Ali, o femeie din Niger, efectuează hajj pentru prima dată.

„Sunt foarte fericită”, a declarat ea vineri, în timp ce părăsea Marea Moschee după rugăciunile de seară.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version