Connect with us

ACTUALITATE

PENSII PRIVATE – Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II randamente sub inflaţie în 2021

Publicat cu

pe

Toate cele şapte fonduri de pen­sii private Pilon II din Româ­nia, cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, care administrează active de circa 87 miliarde de lei, adică economiile pentru bă­trâ­neţe a milioane de salariaţi români, au avut în 2021 randamente sub rata infla­ţiei de 8,2%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

„În anul 2021, fondurile de pensii au operat într-un mediu de dobânzi în creştere, ceea ce afectează negativ deţinerile de titluri de stat şi obligaţiuni, care sunt prepon­de­rente în portofoliile lor. Randamentul me­diu de peste 5% la nivelul pieţei fondurilor Pilon II este rezultatul evoluţiei foarte bune a pieţei de acţiuni“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar.

61% din portofoliul de investiţii al fon­durilor de pensii private Pilon II erau in­vestite în noiembrie 2021 în titluri de stat, adică circa 52 mld. lei, potrivit celor mai re­cente date ale ASF. Astfel de instrumente, cu dobândă fixă, au ca principal risc în pe­rioade de scumpiri accelerate aşa cum a fost S2/2021 să nu acopere inflaţia şi prin urmare să genereze randamente negative.

„Important va fi ca fenomenul inflaţio­nist să înregistreze o temperare în acest an, pentru a oferi în continuare perspectiva unor randamente pozitive din instrumentele cu venit fix“, spune Cristian Tudorescu.

NN Pensii, cu un randament de 7,25%, Aripi – administrat de Generali (5,96%) şi Vital – al Aegon (5,46%) au fost cele mai performante trei fonduri de pensii private Pilon II din 2021, an în care randamentul mediu al sistemului de pensii private obliga­torii a fost de aproximativ 5,9%, arată cal­culele realizate de Ziarul Financiar pe baza da­telor de la ASF. Urmează AZT Viitorul Tău cu 5,4%, Metropolitan Life Pensii cu 5,05%, BCR Pensii cu 3,6% şi BRD Pensii cu 3,27%.

„Pe ultimul an de zile, fondurile de pen­sii au obţinut randament mediu sub inflaţie, însă dacă mutăm analiza pe un termen de minim 3 ani, 2019 – 2021, unităţile de fond au oferit randament pozitiv în termeni reali“.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate