ACTUALITATE

PENSII PRIVATE – Conturile celor 8 milioane de români obligați să cotizeze lunar au crescut cu mult peste inflație

Publicat cu

pe

Valorea Unitară a Activului Net (VUAN), indicatorul care arată performanța administratorilor de pensii private, era, la 20 iulie 2023, cu peste 15% mai mare decât în aceeași zi din 2022, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF).

VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net reprezintă cel mai important indicator din perspectiva celor peste 7,9 milioane de participanți care contribuie obligatoriu la sistemul de pensii private. Evoluția sa indică practic câștigul sau pierderea din conturi, în condițiile în care valoarea activului se calculează prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond deținute de fiecare.

Conform calculelor Economica, este pentru prima dată în istoria de 15 ani a sistemului de pensii private când performanța „curată” a administratorilor, pe o perioadă de un an, depășește substanțial inflația din perioada respectivă. Inflația pe luna iulie 2023 nu a fost încă anunțată, însă cel mai probabil va fi în jurul a 10%, față de iulie 2022, în condițiile în care în iunie a scăzut deja sub 11%. Avem, așadar, un plus real de circa 5 puncte procentuale, în ceea ce privește valoarea medie a activelor clienților.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version