ACTUALITATE

PENTRU FRAUDAREA TVA – Companii româneşti, cercetate de Parchetul European

Publicat cu

pe

Mai multe companii din ţara noastră sunt cercetate de Parchetul European (EPPO) pentru că au făcut parte dintr-o schemă de fraudare intracomunitară a TVA, schemă ce cuprinde firme din peste 30 de state, se arată într-un comunicat de presă emis de EPPO.

Investigaţia a fost demarată de procurorii portughezi care ţin de EPPO care au întocmit un rechizitoriu ce priveşte 12 suspecţi şi 15 companii, pe baza cercetărilor penale iniţiate în urmă cu doi ani în cadrul operaţiunii derulată la nivel european sub denumirea Amiral.

Inculpaţii – zece cetăţeni portughezi şi doi francezi – sunt acuzaţi de înfiinţarea şi funcţionarea unei organizaţii criminale, bazată pe vânzarea de bunuri electronice şi ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fraudă fiscală agravată, spălare de bani şi corupţie activă şi pasivă în sectorul privat, în perioada 2016-2022. Cinci dintre acuzaţi au fost arestaţi preventiv, dintre care unul se află în arest la domiciliu, se arată în comunicatul de presă citat.

Prejudiciul estimat numai în Portugalia se ridică la peste 80 de milioane de euro. Pierderile estimate pentru UE şi pentru bugetele naţionale ale ţărilor UE afectate de activităţile care fac obiectul anchetei, în cadrul navei amirale a investigaţiei Amiral, sunt estimate la 2,2 miliarde de euro.

„Potrivit anchetei Amiral, activităţile criminale au fost răspândite în peste 30 de ţări. Acestea includ 16 state membre care participă la EPPO – Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Slovacia -, precum şi Ungaria, Irlanda, Polonia şi Suedia. Raza de acoperire s-a extins la ţările din afara UE – inclusiv Albania, Antigua şi Barbuda, China, Dubai, Hong Kong, Mauritius, Serbia, Seychelles, Singapore, Elveţia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite”, scrie profit.ro.

La 29 noiembrie 2022 , EPPO, în cooperare cu agenţiile naţionale de aplicare a legii, a efectuat măsuri de investigaţie simultane în Belgia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovacia şi Spania , inclusiv peste 200 de percheziţii. În urma acestora, au fost arestaţi 14 suspecţi conducători ai schemei criminale – cinci dintre ei rămân în arest preventiv. De asemenea, autorităţile au confiscat bunuri în valoare de peste 59 de milioane de euro, şi anume:

– 19 active imobiliare, cu o valoare estimată de 46 milioane euro

– 26 de maşini, cu o valoare estimată combinată de 1,4 milioane euro

sursa profit.to

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version