În datele de 5 şi 6 martie 2024, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au pus în executare măsurile asigurătorii dispuse de procuror asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 3 suspecţi (două persoane fizice şi o persoană juridică), cercetaţi într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă în formă continuată, prevăzută de art. 57 alin. 2 din Legea nr. 85/2003, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal şi de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal.
În fapt, din cercetările efectuate a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2021, suspecţii persoane fizice, i-au determinat în mod repetat pe angajaţii suspectei persoană juridică, să exploateze, fără permis sau licenţă de exploatare, prin excavare şi transport, folosind utilajele suspectei persoană juridică, dintr-un perimetru cu suprafaţa de 826 metri pătraţi, situat pe raza judeţului Maramureş, în zona albiei majore a râului Someş, cantitatea de 1824 metri cubi de agregate minerale (nisip şi pietriş), transportată ulterior la punctele de lucru ale suspectei persoană juridică şi valorificată, cauzând astfel un prejudiciu în sumă de 7613 lei în dauna părţii civile Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Totodată, a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2021, suspecţii persoane fizice, în calitate de coadministratori ai suspectei persoană juridică, au omis în mod repetat să înregistreze în evidenţa contabilă şi în alte documente legale ale societăţii, toate veniturile realizate din comercializarea de agregate minerale şi beton, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 247 881 lei.
Măsurile asigurătorii au fost dispuse în vederea recuperării prejudiciilor şi a cheltuielilor judiciare şi au fost puse în executare prin instituirea unor sechestre asupra unui teren aparţinând suspectei persoană juridică, precum şi asupra sumei totale de 2000 de lei ridicată de la suspecţii persoane fizice. Valoarea totală a bunurilor sechestrate acoperă atât valoarea prejudiciilor cât şi valoarea provizorie a cheltuielilor judiciare.
În data de 7 martie 2024, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Maramureş, Alba, Cluj, Bucureşti, Hunedoara, Satu Mare, Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Prahova, Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au pus în executare un număr de 16 mandate de percheziţie domiciliară, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş, într-un dosar având ca obiect presupusa comitere a infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005.
În fapt, cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că o persoană fizică, administrator a două societăţi comerciale, în perioada cuprinsă între 2021 şi până în prezent, ar fi omis în mod repetat înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţilor şi în alte documente legale, a unor venituri realizate din activitatea de prestare a serviciilor în domeniul construcţiilor, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu bugetului consolidat al statului estimat provizoriu la aproximativ 400 000 de lei.
Percheziţiile au vizat identificarea şi ridicarea unor înscrisuri ce pot constitui mijloace de probă.
În data de 7 martie 2024, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au pus în executare un număr de 9 mandate de percheziţie domiciliară, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş, într-un dosar având ca obiect presupusa comitere a infracţiunilor de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005.
În concret, cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2022 – 2023, 5 persoane fizice, în calitate de reprezentanţi a patru societăţi comerciale, ar fi dispus în mod repetat, înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţilor şi în alte documente legale, a unor cheltuieli constând în achiziţii de servicii în domeniul construcţiilor, ce nu au la bază operaţiuni reale, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu bugetului consolidat al statului estimat la suma de 1 598 221 lei reprezentând taxa pe valoarea adăugată, 1 034 965 lei reprezentând impozitul pe profit şi 19 431 lei reprezentând impozit pe venitul microîntreprinderilor.
Percheziţiile vizează identificarea şi ridicarea unor înscrisuri şi a altor bunuri ce pot constitui mijloace de probă, fiind în prezent în desfăşurare.