Connect with us

IMPORTANT

„PERFORMANȚĂ” – România, pe locul patru în UE la creșterea anuală a prețurilor

Publicat cu

pe

România s-a situat pe locul patru între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în luna octombrie 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 6,5%, țara noastră a „ratat” podiumul inflației măsurate după metodologia europeană, ocupat de Lituania (8,2%), Estonia (6,8%) și Ungaria (6,6%).

„În regiunea din care facem parte, valori ceva mai reduse decât la noi, dar peste media UE, s-au consemnat în Bulgaria (5,2%), Cehia (4,8%), Slovacia (4,4%) – acestea au încadrat Germania (4,6%).

De reținut, indicii amintiți sunt calculați după 12 grupe de produse și servicii iar diferența în cazul nostru față de indicele măsurat după împărțirea națională pe trei grupe mari este considerabilă (1,4 puncte procentuale, valoarea comunicată de INS fiind de 7,9%).
Cele mai reduse valori ale inflației anuale au fost înregistrate în Malta (1,4%, dar acolo prețurile la combustibili sunt controlate de stat și au rămas nemodificate), Portugalia (1,8%), Finlanda și Grecia (ambele cu 2,8%)”, scrie cursdeguvernare.ro.

În ce privește evoluția lunară a prețurilor pe indicele IAPC, utilizat pentru asigurarea comparabilității datelor la nivel european, România se situează pe locul cinci, la egalitate cu Bulgaria, valoarea fiind de 1,3%.
Sub cea înregistrată în Belgia (1,8%), Lituania (1,7%), Spania, Olanda (ambele cu 1,6%) dar peste Luxemburg (1,2%), Grecia, Slovenia, Ungaria și Letonia (toate cu 1,1%).

foto n26.com

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate