Una dintre prognozele Uniunii Europene cu privire la România indică faptul că numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care vor continua să lucreze se va tripla în următorii 10 ani. Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), această prognoză pare să fie confirmată.
Joi, INS a prezentat datele privind șomajul conform definiției Biroului Internațional al Muncii, subliniind că rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) este alarmant de înaltă, ajungând la 21,1%.
Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna decembrie 2023 a fost de 444.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 2000 de oameni față de luna anterioară.
HotNews a investigat mai în detaliu regiunile din țară unde șomajul în rândul tinerilor este cel mai pronunțat, conform cifrelor oficiale. Regiunea Sud-Muntenia, compusă din șapte județe – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman – a fost identificată ca având o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 30%.
În apropiere, ca nivel al șomajului la tineri, se situează regiunea Centru, formată din următoarele județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.