Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

PIB-ul Romaniei a scazut cu 2,6% in primul trimestru

Publicat cu

pe

Produsul Intern Brut al Romaniei, estimat pentru trimestrul I 2010, a fost de 96,707 miliarde lei preturi curente, in scadere cu 2,6 la suta fata de trimestrul I 2009, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).
Conform datelor ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei estimat pentru primul trimestru din 2010 a fost de 124,541 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,3 la suta fata de trimestrul patru din 2009.

Potrivit datelor INS, industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 4,2 la suta, totalizand in preturi curente 25,286 miliarde lei. Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3 la suta pana la un nivel de 5,674 miliarde lei.

Datele INS arata ca reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9 la suta), realizarile in acest sector fiind de 2,194 miliarde lei preturi curente, dar si in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4 la suta), cu incasari de 22,844 miliarde lei. De asemenea, in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi s-a inregistrat o scadere de 1,5 la suta pana la 18,072 miliarde lei si in alte activitati de servicii (-2,7 la suta), respectiv 12,016 miliarde lei.

Potrivit INS, ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7 la suta. Acestea au totalizat in primul trimestru 10,619 miliarde lei.

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8 la suta. Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+19,5 la suta) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9 la suta).

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo