Connect with us

GASTRONOMIE

Piept de rață cu portocale rețeta clasică

Publicat cu

pe

Piept de rata cu portocale rețetă clasica, delicioasa și rapida. O rețetă de piept de rata cu portocale, mod de preparare și lista de ingrediente. Cum se marinează un piept de rata cu portocale? Cât timp se gătește un piept de rata cu portocale?

De aproape fiecare dată când ne e dor de-un strop de răsfăț, în familia mea – subliniez, familia, nu doar eu – ne gândim la un piept de rață cu pielița crocantă și carnea roză, suculentă și gustoasă. Foarte, foarte gustoasă. Cu diferite abordări și garnituri, acest piept de rață e o delectare la fel de mare, fie că-l gătesc cu mere caramelizate, fie că-l fac cu un sos de vin roșu, fie că-i pun alături o garnitură sau alta.

piept de rata cu portocale reteta

De această dată, l-am marinat în suc de portocale și mirodenii, l-am gătit cu grijă și i-am făcut cunoștință, pe farfurie, cu un piure de cartofi cu unt și cu un spanac soté cu gust proaspăt. O combinatie clasica de arome, de altfel, rața și portocalele. Credeți-mă, porțiile au fost pe deplin îndestulătoare. Fiecare dintre noi, însă, s-ar fi înhămat bucuros la plăcuta corvoadă de a savura, chiar și cu burta plină, încă o porție dintr-un asemenea deliciu.

Un piept de rață cu portocale, pe lângă faptul că este un preparat clasic nemaipomenit de gustos, se și gătește destul de repede. Nu vă lăsați înșelați de orele indicate la timpul de preparare. Acelea includ și marinarea, care durează 2-12 ore, timp în care, de fapt, nu facem nimic. Am subliniat faptul că că această bucățică este unul dintre cele mai rapide și delicioase feluri de mâncare și în rețeta de bază de piept de rață, din care puteți afla tot felul de detalii interesante, tips&tricks etc. Acum, să ne apucăm de lucru.

Ingrediente piept de rață cu portocale reteta clasica

4 piepți de rață de 200-250 de grame/bucată

4 portocale sare și piper

1 baton de scorțișoară

1 steluță de anason

10 boabe de piper negru

250 ml de supă de pui degresată

40 ml. sirop de agave (se poate înlocui cu 40 de grame de zahăr brun)

30 ml. coniac bun

30 de grame de unt cu 82% grăsime

Mod de preparare piept de rata cu portocale reteta clasica – pregatirea pieptului si marinarea

1. Se șterg bine piepții de rață cu un șervet de hârtie absorbantă, atât pe partea cu pielea cât și pe cea cu carnea. Se fasonează, cu un cuțit bine ascuțit, pielea care atârnă inestetic de jur împrejur (dacă e cazul). Se pârlesc rapid rădăcinile de pene rămase în piele, cu o torță specială de bucătărie. Cu o pensetă bună, se prind rădăcinile, care rămân negre după pârlit, și se trag afară. Se șterge din nou, cu atenție, pieptul de rață pe ambele părți cu hârtie absorbantă.

2. Se crestează cu un cuțit foarte bine ascuțit pielea și grăsimea pieptului de rață, fie romburi, fie paralel. Doar pielea, cu grijă să nu pătrundem în carne!

3. Se spală bine o portocală, cu apă caldă, apoi se șterge bine cu un șervet. Se răzuiește partea intens colorată de la suprafață, avem nevoie de 1 linguriță de coajă de portocală fin răzuită. Se taie portocala în două și se stoarce, colectând sucul. Coaja de portocală răzuită se amestecă bine cu sucul de portocală proaspăt stors.

4. Se pun bucățile de piept de rață într-o pungă ziploc. Se adaugă steluța de anason, boabele de piper, batonul de scorțișoară și sucul de portocale amestecat cu coaja răzuită. Se elimină pe cât posibil aerul din pungă și se închide. Pieptul de rață se va lăsa la marinat, în frigider, minimum 2 ore, preferabil peste noapte. Eu l-am lăsat 3 ore iar aromele au fost destul de prezente ca să le simțim clar și destul de subtile ca să nu fie copleșitoare.

Preparare piept de rata cu portocale reteta clasica – gatire piept de rata in tigaie si cuptor

5. După marinare, se scurg bine piepții de rață de lichidul din pungă. Acesta se aruncă, la fel și mirodeniile, care și-au îndeplinit menirea. Pieptul de rață se zvântă bine, bine de tot de orice urmă de marinadă, tamponându-l bine cu șervete de hârtie absorbantă. Se lasă piepții de rață pe o farfurie, în bucătărie, pentru a reveni treptat la temperatura mediului ambiant. Eu i-am lăsat cam o oră.

6. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C, ventilat. Se asezonează bine pieptul de rață pe partea cu pielea, cu sare și piper. Se insistă să pătrundă sarea și printre crestături.

7. Cu pielea în jos, se pune pieptul de rață într-o tigaie cu fundul mai gros, fără grăsime adăugată. Tigaia, atenție, este rece. Se pornește focul și se fixează la mediu. Tigaia va începe să se încălzească iar grăsimea din piele se va topi treptat. Imediat ce începe să sfârâie, se condimentează și partea expusă a piepților, cea cu carnea.

8. Se gătește pieptul de rață la tigaie timp de aproximativ 7 minute. În acest timp, o bună parte din grăsime se va topi și pielea se va rumeni. După ce începe să sfârâie puternic, e bine să verificăm mai des stadiul de rumenire, un foc doar cu ceva mai puternic poate duce la arderea rapidă a pieptului de rață. După ce s-a topit cea mai mare din grăsime, se oprește focul iar piepții de rață se așează într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu pielea în sus.

9. Cuptorul va face restul. Pentru un piept de rață de calibrul 200-250 de grame, 6 minute la cuptorul încins la 180°C, ventilat, sunt arhisuficiente. Asta dacă dorim un piept de rață cu carnea rozalie. Pentru bucăți de 300-350 de grame, se poate prelungi timpul de gătire la cuptor la 7-8 minute.

10. Imediat ce a trecut timpul alocat gătirii la cuptor, piepții de rață se scot, se pun pe un platou/farfurie și se acoperă lejer, să se păstreze calzi. Se lasă să se odihnească 10 minute, timp în care ne ocupăm de celelalte elemente ale rețetei de piept de rață cu portocale

Pregătirea filetelor de portocală

11. Cele 3 portocale rămase se spală cu apă caldă și se șterg cu un șervet de bucătărie. Se pregătește o farfurie adâncă/un castron. Deasupra farfuriei, cu un cuțit bine ascuțit, se curăță portocalele de coajă, intrând cu cuțitul suficient de adânc ca să se ajungă până la pulpă. Astfel, se va îndepărta deodată atât coaja groasă de la suprafață, cât și pielița de dedesubt. Sucul se portocale se va colecta în castron.

12. După ce se curăță portocalele de coajă, se taie cu cuțitul, tazant, pe lângă pielițele care separă feliile, desprinzându-le întregi și colectându-le în farfurie/castron. La final, pielițele rămase după îndepărtarea filetelor se storc bine de zeamă, care se colectează peste filete.

Preparare piept de rata cu portocale reteta clasica – sosul de portocale

13. Cât timp pieptul de rață gătit deja la tigaie și cuptor se odihnește (vezi punctul 8), se pregătește sosul. Pentru aceasta, se scurge bine din tigaia în care s-a rumenit pieptul de rață toată grăsimea. Aceasta se colectează și se păstrează pentru confit sau pregătirea unor cartofi nemaipomenit de gustoși.

Se tamponează tigaia cu șervete absorbante de hârtie de bucătărie, îndepărtând cât mai mult din grăsime. Peste urmele rumene rămase în tigaie – proteine caramelizate – se scurge tot sucul în care stau filetele de portocală (prin sită). Se adaugă și supa de pui degresată. Se adaugă coniacul și siropul de agave sau zahărul brun și se pune tigaia pe foc iute. Se adaugă și sucul pe care l-a lăsat pieptul de rață în timp ce s-a odihnit și se fierbe până se reduce și începe să facă bulbuci. În acest moment se adaugă filetele de portocală, care se înfierbântă în sos doar 1 minut, apoi se oprește focul. Scot cu grijă filetele, cu o spumieră. Se pun filetele într-o farfurie și se acoperă, să rămână calde.

14. Imediat, se adaugă untul rece și se înclină tigaia în toate părțile, până ce untul se încorporează. Untul, împreună cu baza bogată în proteine din tigaie, se vor emulsiona iar sosul se va îngroșa, căpătând consistența unui sirop semi vâscos. Se filtrează rapid sosul prin sită, se asezonează cu sare și piper și se servește cald, cu pieptul de rață.

Înainte de servirea acestui piept de rață cu portocale, se taie pieptul după cum ne place, în felii sau în diagonală, așa cum am procedat eu, de această dată. Se aranjează de preferință pe farfurii calde, alături de garnitura preferată. Se stropește cu sosul și se împart pe toate farfuriile segmentele de portocale păstrate la cald.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate