Guvernele din Uniunea Europeană sunt în continuare divizate în privința nivelului la care trebuie plafonat prețul petrolului rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol, fiind posibile mai multe discuții vineri, dacă pozițiile vor fi convergente, transmite The Guardian.
Statele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord privind nivelul prețului pentru petrolul rusesc transportat pe mare, deoarece propunerea Grupului celor șapte națiuni (G7) pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril a fost considerată mult prea mare de unii și prea mică de alții.
Comisia Europeană, președinția cehă a UE, Statele Unite și Germania, care deține președinția G7, au purtat joi discuții pentru a elimina diferențele și a ajunge la un acord înainte de intrarea în vigoare a plafonului de preț la 5 decembrie.
Diplomații au declarat că șase din cele 27 de țări ale UE s-au opus nivelului de plafonare a prețurilor propus de G7. Polonia dorește ca plafonul să fie stabilit la 30 de dolari, argumentând că, în condițiile în care costurile de producție rusești sunt estimate de unii la 20 de dolari pe baril, propunerea G7 ar permite Moscovei un profit prea mare. Lituania și Estonia susțin Polonia.
Cipru, Grecia și Malta, țări cu industrii mari de transport maritim, care ar putea pierde cel mai mult în cazul în care încărcăturile de petrol rusesc ar fi obstrucționate, susțin că plafonul este prea mic și doresc compensații pentru pierderea de afaceri sau mai mult timp pentru a se adapta.