ACTUALITATE

Polițiștii și tatuajele – Care sunt ultimele noutăți

Publicat cu

pe

Despre cei care vor să devină polițiști și nu pot din cauză că sunt tatuați s-a mai vorbit. Autoritățile au promis la un moment dat că vor reglementa cumva această situație și iată că au făcut-o. Este vorba despre ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 82 din 28 iunie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

În document se specifică foarte clar că poate deveni polițist cel care „nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe față și/sau gât, precum și în alte zone ale capului sau tatuaje ori elemente ornamentale prezente pe alte zone ale corpului care să reprezinte sau să semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violență, ură sau discriminare ori să aibă conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Avem și alte noutăți aprobate prin lege: „Cheltuielile de asistență juridică se decontează, la cererea polițistului formulată în termen de maximum 3 ani de la efectuarea acestora, de către ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale, în limita unui plafon, care reprezintă valoarea unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilită la data încheierii convenției și care se aplică pentru fiecare proces penal sau civil”.

„În vederea decontării cheltuielilor de asistență juridică se încheie o convenție între polițist și ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale. Polițistul este obligat să restituie sumele primite atunci când instanța de judecată a constatat vinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, când polițistul a încheiat un contract de tranzacție ori un acord de mediere, respectiv când instanța de judecată a constatat că polițistul nu a săvârșit fapta în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Polițistul nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de asistență juridică sau, dacă a beneficiat, este obligat să restituie sumele primite în situația în care instanța de judecată a constatat nevinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, și a fost admisă în favoarea acestuia plata cheltuielilor de judecată cu titlu de onorariu avocat.  Dacă de la momentul efectuării cheltuielilor de către polițist și până la data decontării acestora intervine oricare dintre cazurile care nasc obligația de restituire a acestora, decontarea efectivă nu se mai realizează. Polițistul răspunde material în limita a trei salarii lunare nete, calculate la data constatării pagubei, pentru pagubele cauzate, cu vinovăție, patrimoniului unității sau patrimoniului Ministerului Afacerilor Interne, prin acțiunile ori inacțiunile sale desfășurate în legătură cu atribuțiile de serviciu”, se arată în Ordonanța amintită.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version